ФЕД повиши основната лихва до връх, невиждан от 2007 г.

ФЕД повиши основната лихва до връх, невиждан от 2007 г.
Уикипедия
A A+ A++ A

Федералният резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания увеличиха с още 25 базисни пункта основните си лихвени проценти. Така и от двете страни на океана основните лихви достигат невиждано от години високо ниво. Това се случва на фона на сътресения в банковия сектор.

След двудневно заседание Федералната комисия за отворените пазари в САЩ е решила да повиши референтния лихвен процент по федералните фондове до диапазон от 4,75% до 5%, което е най-високо ниво от 2007 г. насам. Комисията посочва, че банковата система на САЩ е „стабилна и устойчива“, но че „степента“ на икономическите ефекти от последните сътресения е „несигурна“. „Последните развития вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и бизнеса и ще натежат върху икономическата активност, наемането на работа и инфлацията“, се казва в изявлението на регулаторния орган.

Ходът идва в момент на остра несигурност относно това дали правителството на САЩ е направило достатъчно, за да предотврати "ефект на доминото" след краха на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано този месец.

Банковите фалити повлияха сериозно на политиката на Фед – централните банкери преди това обсъждаха ускоряване на ръста на лихвите, отбелязва "Файненшъл таймс". Изданието припомня, че през миналата година Фед вдигаше основната лихва с по половин процентен пункт. През февруари американската централна банка повиши лихвата с четвърт процентен пункт и допреди банкрутите планираше пак да се върне към покачване на лихвите с по 0,50 процентни пункта.

Решението за лихвите е придружено от ревизиран набор от прогнози за паричната политика до края на 2025 г. Повечето официални лица сега очакват основният лихвен процент да достигне връх от 5-5,25 процента тази година и това ниво да се запази поне до 2024 г.

Междувременно и Bank of England повиши с 25 базисни пункта водещите си лихвени проценти в опит да сведе инфлацията в страната до целевото равнище от 2 на сто, като същевременно се запазят икономическият растеж и заетостта. Това оповести в писмено изявление британската институция на официалната си страница, след заседание, на което 7 от членовете на Комитета по парична политика на банката са се обявили за вдигането на лихвите с 25 базисни пункта, а други двама са гласували за запазване на достигнатото лихвено ниво, съобщи БТА.

Така основните британски лихви достигат равнище от 4,25 на сто, което е най-високо от 2008 г. насам.

#Федерален резерв на САЩ #лихви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"