МО урежда с "ВМЗ-Сопот" замяна на стари с нови боеприпаси на стойност около 347 млн. лв.

МО урежда с "ВМЗ-Сопот" замяна на стари с нови боеприпаси на стойност около 347 млн. лв.
A A+ A++ A

Замяна на стари с нови боеприпаси на стойност около 347 милиона лева урежда Министерство на отбраната с "ВМЗ-Сопот". Това става ясно от решение на правителството, публикувано в информационна система на Министерския съвет.

Министерство на отбраната прехвърля боеприпаси с цел "обновяване на военновременните запаси". Заради замяната държавната няма да плаща, когато новопроизведените боеприпаси влязат във военните складове.

Решението на служебния кабинет е било взето преди седмица, като не се посочват количествата.

Пред БНР преди дни бившият военен министър Бойко Ноев каза, че именно изпращането на старите боеприпаси към "ВМЗ Сопот" е начинът, по който България ще подкрепи войната в Украйна. От обяснението на Ноев стана ясно, че държавният военен завод ще ги продаде на посредници, за да стигнат до Киев.

Замяната на старите боеприпаси във военните складове има и одобрението на разпусналия се 48-ми парламент. То е записано като точка от друго решение, което подкрепи изпращането на до петима военни и военно имущество за мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.

Служебният отбранителен министър Димитър Стоянов припомни преди дни, че запасите за армията са "под нормативите", така че "няма как да бъде предоставена допълнителна военна помощ".

Президентът Румен Радев каза, че при продажба на оръжия на други държави, страната ни ще постави условие те да не бъдат препродавани на Украйна.

#МО #"ВМЗ-Сопот"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »