Медведев: Западът да не изпробва нашата решимост

Медведев: Западът да не изпробва нашата решимост
Kremlin.ru
A A+ A++ A

Русия уверява, че ще постигне всичките си военни цели, и предупреди Запада да не изпробва нейната решимост, предаде Ройтерс, като се позова на заместник-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

Русия иска да създаде демилитаризирани буферни зони във вътрешността на Украйна около териториите, които е анексирала, каза Медведев.

В интервю за руски медии, качено днес в Телеграм, Медведев каза също, че може да е необходимо да се навлезе по-навътре в Украйна, ако такива зони не може да бъдат създадени.

Повече от година след руското нахлуване в Украйна, основните военни цели на Русия остават неизпълнени, въпреки че тя контролира почти една пета от територията на съседната страна, отбелязва Ройтерс.

Бившият руски президент, който прави гръмки изявления от началото на войната, каза, че има нужда от демилитаризирани коридори около териториите, за които Русия претендира - и за които Украйна заявява, че никога няма да приеме да бъдат под руски контрол.

"Трябва да постигнем всички цели, които са поставени, за да защитим нашите територии, това са територии на Руската федерация", каза Медведев.

Необходимо е да "изхвърлим всички чужденци, които са там в широкия смисъл на думата, да създадем буферна зона, която не би позволила използването на какъвто и да било вид оръжия, действащи на средни и малки разстояния, това е 70-100 километра, и да я демилитаризираме", посочи той.

Русия ще трябва да навлезе по-навътре в Украйна, ако такива зони не бъдат създадени, вземайки столицата Киев или дори град Лвов в Западна Украйна, допълни Медведев, цитиран от БТА.

Украйна заявява, че никога няма да приеме руска окупация на свои земи.

Русия в момента контролира около 17-18 процента от територията на Украйна, включително обширни райони на изток и покрай град Азов и крайбрежието на Черно море, както и анексирания през 2014 г. полуостров Крим.

"Нищо не може да се изключи там. Ако има нужда да се стигне до Киев, тогава трябва да се стигне до Киев. Ако има нужда да се стигне до Лвов, тогава трябва да се стигне до Лвов, за да се унищожи тази зараза", подчерта Медведев.




Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »