Росен Христов: Подписваме до месеци със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност у нас

Росен Христов: Подписваме до месеци със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност у нас
A A+ A++ A

Очаква се през следващите месеци да бъде подписано междуправителствено споразумение със САЩ и договор за предпроектно проучване за евентуално изграждане на нова ядрена мощност в България. Това отговори на БТА служебният министър на енергетиката Росен Христов на въпрос какво се случва с решението на парламента, чрез което НС задължи Министерският съвет чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за изграждане седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Отговорът бе даден по време на проверката на напредъка по изграждането на терминала за втечнен природен газ (LNG) край пристанището в Александруполис, Гърция. По думите на министъра нещата вървят по график. Той обаче уточни, че в споразумението със САЩ няма да фигурира конкретен брой реактори, а то ще бъде насочено към обмяна на опит, компетенции и всякаква друга помощ, която може да се осигури на правителствено ниво.

"Работи се със САЩ за т. нар предпроектно проучване. Водят се разговори също така и с Министерството на енергетиката на САЩ за подписване на междуправителствено споразумение, което също да подпомогне този процес, както и да осигури достъп до финансиране", обясни министър Христов. Той добави, че България, на база на резултатите от предпроектното проучване за цената на проекта и според нуждите на страната ни от електроенергия, трябва да реши колко реактора могат да бъдат изградени.

"Точно това предпроектно проучване ще ни даде необходимите детайли, за да може Народното събрание да вземе едно компетентно решение в най-близко време. Най-вероятно цялата информация ще бъде готова в началото на следващата година", обясни Росен Христов.

В началото на годината Народното събрание прие проект на решение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", с който възложи на Министерски съвет провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология AP1000.

По повод реакторите, които в момента се намират на площадката в Белене, трябва да се направи същото предпроектно проучване, но вече с анализ до каква степен съществуващото оборудване може да бъде интегрирано в един общ комплекс, допълни служебният енергиен министър. Дали ще бъде европейска технология или американска - това ще се уточнява допълнително. По този въпрос отново Народното събрание ще трябва окончателно да се произнесе, каза той.

"Знаете, че с визията, която предложихме на база на очакваното потребление на електроенергия в България през следващите 30 години, ние предлагаме да бъдат изградени 4 реактора, предвид че имаме площадки за толкова и се очаква потреблението в страната да се повиши двойно", коментира министърът. Росен Христов припомни, че съществуващите 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" трябва да излязат от експлоатация около 2050 г. Затова идеята е да има два заместващи и два нови реактора. "Вече Народното събрание и редовното правителство се надявам да продължат работа в същата посока", завърши служебният министър на енергетиката Росен Христов.



#Росен Христов #ядрена мощност #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"