Стартира сайтът за цените на храните - foodprice.bg

Стартира сайтът за цените на храните - foodprice.bg
A A+ A++ A

Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни. Това обяви министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция за представянето на информационната платформа със сравнителните цени на храните. Очаква се сайтът да започне да работи по-късно днес.

"Това ще е глътка въздух за земеделските производители, но и за потребителите, затова свързваме двете теми", каза Явор Гечев.

На пресконференция в Министерски съвет министрите на икономиката Никола Стоянов и на земеделието Явор Гечев представят информационния сайт, който ще порследява цените на храните.

Сайтът foodprice.bg се очаква да заработи около 15.30 днес.

Той ще съдържа:

  • цени на вносител
  • цени на едро
  • цени на дребно, наблюдавани ежеседмчично по области на страната. Обхванати са както големи вериги, така и малки търговски обекти, но без промоции.
  • цените на 11 основни хранителни продукта от 7 европейски държави

Информационната платформа е изградена от "Информационно обслужване".

"Платформата обединява всички институции, които имат отношение към темата. И това е инструмент не само на наблюдение, но и на съхраняване на данни, което към момента е сериозна слабост - липсват такива данни", заяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

Сайтът ще показва как се формират цените на основните стоки и ще позволява сравнение с тези в останалите страни - членки на ЕС. Търговските вериги също са се съгласили да подават информация за цените си към правителствената платформа.

#храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »