Икономисти: Данък „лихва” може да доведе до промяна в данъчната политика

Икономисти: Данък „лихва” може да доведе до промяна в данъчната политика
Директорът на ЦИР изрази надежда, че след парламентарните избори догодина няма да има промяна в данъчната политика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Облагането на лихвите по депозитите отваря вратата към промени в данъчната система, но при високото ниво на сивия сектор в страната промяна в данъчната политика ще бъде удар върху легалния бизнес.

Това коментира пред БТА директорът на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски.

Лихвите по депозитите са сравнително високи и данъкът няма да намали интереса на хората към спестяването в банки, няма да има и съществено значение за икономическата активност в страната, смята Прохаски.

Този налог обаче отваря вратата към промени в данъчната система и показва, че тези промени могат да се направят прибързано и без дебат в обществото, посочи експертът.

Според него тази промяна трябваше да се направи след внимателно обсъждане и подготвяне на хората и на банките.

Директорът на ЦИР изрази надежда, че след парламентарните избори догодина няма да има промяна в данъчната политика.

Ръстът във вътрешното потребление, с който ще се увеличи и БВП за 2012 г. с над един процент, идва от реализиране на дълго отлагани разходи и от увеличението на пътуванията, отбеляза Прохаски.

Явно хората са решили, че няма смисъл да отлагат такива разходи или пътувания, защото не виждат бързо подобряване на икономическата ситуация, добави той.

По думите му поскъпването на основни хранителни стоки през тази есен няма да свие потреблението.

Проектът за държавен бюджет за 2013 г. е съставен консервативно, с буфери срещу възможни проблеми, но в него няма сериозен програмен подход и не се виждат идеи за реформи, е мнението на директора на ЦИР.

Положително в проекта е решението за компенсиране на доходите на пенсионерите спрямо инфлацията и увеличаване на доходите за някои професии, заяви той.

Прохаски изрази надежда през следващата година бюджетът за 2014 година да бъде много по-реформистки.

От Центъра за икономическо развитие смятат, че степента на усвояване на парите от европейските фондове е добра и оказва съществено значение за бизнеса във време на несигурна външна среда.

По данни на анализаторите на центъра вече са договорени около 80 процента от парите от еврофондовете.

В тази насока се полагат сериозни усилия, макар че Оперативната програма „Конкурентоспособност“ има сериозни проблеми, свързани най-вече със слабото им управление от Агенцията за малки и средни предприятия, посочват експертите на ЦИР.

За следващия програмен период на ЕС е важно България да защити своите позиции за Кохезионната политика на Евросъюза, която е предмет на дебати в ЕК, подчертават икономистите на ЦИР.

#България #ЕК #Евросъюз #ЕС #Агенцията за малки и средни предприятия #Георги Прохаски #ЦИР #Центъра за икономическо развитие #данък върху лихвите по депозитите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »