Здравните рискове от синтетичните аромати

Здравните рискове от синтетичните аромати
A A+ A++ A

Синтетичните аромати могат да бъдат намерени в много от продуктите, които ползваме всекидневно - от козметика и почистващи средства до парфюми и свещи. Въпреки че могат да ни дадат усещане за приятен аромат, те могат да имат негативни последици за здравето ни и за околната среда.

Използването на синтетични ароматизатори в дома може да има някои неблагоприятни ефекти върху здравето ни. Ето някои от причините да спрем да използваме синтетични ароматизатори в дома:

Някои синтетични аромати могат да дразнят дихателните пътища Някои от тях могат да причинят дразнене на очите, носа и гърлото.

Въздушно замърсяване - Синтетичните аромати могат да увеличат нивата на въздушно замърсяване в дома, като излъчват вредни газове и въздушни частици.

Рискове за здравето - Много синтетични ароматизатори съдържат химикали, които могат да предизвикат различни здравословни проблеми като главоболие, дразнене на очите, насърчаване на алергии и дори токсичност.

Синтетичните аромати могат да съдържат химикали, които да бъдат вредни за здравето. Тези химикали могат да предизвикат реакции като алергии, дразнене на очите и дихателните пътища, главоболие, мигрени и дори да бъдат свързани с някои форми на рак.

Например, фталатите, които се използват за подобряване на устойчивостта на ароматите, са били свързани с някои здравословни проблеми, включително увреждане на репродуктивната система, хормонални дисбаланси и дори астма. Също така, много аромати съдържат въглеводородни разтворители, които могат да бъдат вредни за централната нервна система и да предизвикат дразнене на кожата и очите.

Тези рискове са по-големи за хората, които са чувствителни към химикалите, както и за хората, които са изложени на тези аромати за продължителен период от време. Все пак, много от тези рискове могат да бъдат избегнати чрез избиране на продукти с естествени аромати и чрез предпазване на себе си от излагане на силни аромати, особено в затворени пространства.

#аромат #аромати #ароматизатор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »