Поколението Z: Защо младите пият по-малко алкохол

Поколението Z: Защо младите пият по-малко алкохол
A A+ A++ A

За мнозина е трудно да си представят празници и парти без алкохол. Но младежите, родени в периода 1997 - 2012 година, предпочитат да употребяват по-малки количества алкохол, пише Deutsche Welle.

Поколението Z, известно още и като Zoomers (хората, родени между 1997 и 2012 година), статистически намалява консумацията на алкохол. Свидетели ли сме на нова тенденция сред днешните младежи, която постепенно води към трезвен начин на живот?

Отговорът гласи "да" - поне така казва статистиката. Консумацията на големи количества алкохол на парти, т.е. от пет питиета нагоре, намалява от 2004 година насам, сочат данните на Федералния център за здравно образование (BZgA). Проучване сред младите хора в Германия на възраст между 12 и 25 години показва, че употребата на алкохол в тази възрастова група намалява - включително като дългосрочна тенденция.

Така например ако през 2004 година цели 21 процента от подрастващите на възраст от 12 до 17 години са пили алкохол поне веднъж в седмицата, през 2021 година техният дял е спаднал до под 9 на сто. По-малко алкохол консумират също и младежите от 18 до 25 години - от 44% през 2004 на 32% през 2021.

Страхът от загуба на самоконтрол

"Ако не можеш да бъдеш забавен и без алкохол или да бъдеш себе си, значи нещо не е наред", казва през агенция ДПА 21-годишната Зерин от Берлин. Докато много от хората на трийсет и повече години са склонни да злоупотребяват с алкохола, тези от поколението Z се опитват да избягват запоите.

"Една от основните причини за това е страхът от загуба на самоконтрол", казва социологът Хайно Щьовер от Института за изследване на зависимостта към Франкфуртския университет за приложни науки. Той смята, че именно контролът над собственото поведение определя ежедневието на повечето млади хора, особено що се отнася до поведението им в социалните мрежи. Така например едно небрежно или неправилно формулирано съобщение в Уотсап може да създаде проблеми или дори да разруши приятелство или по-емоционална връзка.

Социалните медии формират поведението

Това се отнася и за начина, по който младите хора се представят в различните социални мрежи - Инстаграм, Фейсбук или Ютюб. Ако се появят снимки с алкохолни напитки, те са внимателно подбрани, за да отговарят на добрия стил. "Да можеш да пиеш красиво и да го показваш може да се сравни например с това да обработваш снимките си с фотошоп", казва шеговито Щьовер. Самоусъвършенстването и представянето са много важни придобити умения за младите хора от поколението Z, уверява той.

С други думи - неугледният външен вид и нетрезвото състояние са опасни за потребителите на социалните мрежи. Зерин от Берлин например смята, че много хора пият, за да се отпуснат и да добият смелост на публични места. Тя съветва да се работи върху самочувствието, вместо това да става изкуствено с помощта на алкохол.

Пандемията промени младите?

Промени ли пандемията от COVID-19 социалния живот на младите хора? Психоложката Паулине Щокман казва, че противопандемичните ограничения неизбежно са довели до засилване на онлайн активностите на младите хора. Именно социалните медии намалиха изолацията, но пък от друга страна изостриха други аспекти от живота на младите - например отношението им към външния вид и стила на поведение.

Психоложката смята, че причините за въздържанието от алкохол при поколението Z са потребността на младите хора да се грижат повече за себе си и желанието им за промяна на установените традиции. "Освен това днешното плуралистично общество предлага повече форми на себеизразяване", добавя социологът Хайно Щьовер. "В едно мултикултурно общество все по-често се наблюдава тенденцията за осмиване на хората, употребяващи алкохол", казва той.

#алкохол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »