Лидия Шулева: Вместо данък свръхпечалба - да приключат мерките, свързани с пандемията и войната

Лидия Шулева: Вместо данък свръхпечалба - да приключат мерките, свързани с пандемията и войната
A A+ A++ A

"Постигането на 3% дефицит не е толкова голямо предизвикателство, колкото се опитват да го изкарат, ако се спре тази политика, която стана традиция в последните народни събрания, в които нямаше управляващо мнозинство - политическите партии да предлагат най-различни разхищения на бюджета. Трябва да се върнем в ситуацията на стабилност и тя може да бъде гарантирана, като приключат всички временни мерки, дадени заради пандемията, заради войната в Украйна – намаляването на данъчни ставки и акцизи."

Това мнение изрази в интервю за БНР Лидия Шулева, бивш министър на икономиката и на социалната политика и бивш вицепремиер.

"Има разхищения в бюджета, които доведоха до сериозни непропорционални печалби в определени сектори за сметка на други и е крайно време това да бъде прекратено. Няма по-лоша форма на управление на публичните средства от раздаване на компенсации и помощи на калпак", коментира Шулева в предаването "Преди всички".

Изпълнението на бюджетните приходи не е толкова голямо, колкото се предполагаше, че ще бъде заради инфлацията, допълни бившият вицепремиер.

Данъкът свръхпечалба е доста шокираща мярка, смята Шулева. По думите ѝ "компенсациите, които се раздадоха, отидоха при фирми, които генерираха свръхпечалби и най-малкото трябва да бъдат спрени". Ако не се раздават – това са по-сигурни пари, отколкото събирането на хипотетичен данък печалба от всички дружества.

"Непропорционално е това. И ако се спрат тези субсидии, точно това, което се очаква от данък свръхпечалба да бъде получено, ще бъде получено от спрените компенсации."

Според Шулева данък свръхпечалба ще се отрази на малките и средни фирми, които бяха засегнати най-много и по време на пандемията и затварянията. Сега най-малкото увеличение, което те биха имали, трябва да се облага с този данък, което е несправедливо, подчерта тя. По думите ѝ тези компании едва са успели да възстановят своите приходи и показатели от периода преди пандемията.

#пандемия #пандемия коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »