България се застъпи за териториалната цялост на Косово

България се застъпи за териториалната цялост на Косово
Срещата на външните министри на страните от НАТО в Брюксел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България е обявила принципно съгласие за запазване териториалната цялост на Косово в речта на българския външен министър на годишната среща на външните министри на страните от НАТО в Брюксел.

„Общото принципно съгласие за териториалната цялост на Косово беше сред акцентите в изказването на Николай Младенов. Той окачестви заявеното от Сърбия желание за преминаване към Индивидуален партньорски план за действие като положителна стъпка в отношенията й с НАТО“, съобщават от Външно министерство.

Министърът подчерта още веднъж необходимостта лидерите на Босна и Херцеговина да постигнат съгласие по условията за получаване на План на действие за членство в НАТО.

Сред останалите акценти на срещата са били партньорствата със страните от Близкия изток и Северна Африка в контекста на Арабската пролет и съществуващите множество области на сътрудничество между НАТО и Русия.

В отговор на призива на генералния секретар на Алианса за конкретни действия в помощ на прехода в страните от Арабската пролет, Николай Младенов съобщи, че в рамките на форума „Софийска платформа" ще бъдат организирани срещи по реформата в сектора на сигурността, за да могат страните от Северна Африка и Близкия изток да се възползват от опита на Централна и Източна Европа.

„Гражданският контрол върху въоръжените сили и капацитетът на обществото да следи реформите в отбраната са два важни аспекта на темата за сигурността“, отбеляза Николай Младенов.

В рамките на провелия се Съвет НАТО-Русия българският външен министър, както и много от колегите му от Алианса, е изразил съжаление за липсата на напредък по рамката на сътрудничеството във връзка с изграждането на ПРО на НАТО.

„Каквито и различия да съществуват между НАТО и Русия обаче, важното е диалогът да продължи и самият факт, че дискутираме около тази маса, е положителен“, изтъкна министър Младенов.

Той отбеляза съществуващите множество области на партньорство между НАТО и Русия, като се спря на предложенията за изграждане на 2 центъра за обмен на информация между двете системи за противоракетна отбрана и за съвместно учение през 2012 г.

Външните министри на държавите членки на НАТО обсъдиха и подготовката на срещата на върха в Чикаго през май 2012 г., както и  операциите на Алианса.

#Косово #териториална цялост #НАТО #Русия #Николай Младенов #арабски свят #Арабска пролет #Министерство на външните работи #система за противоракетна отбрана #ракетен щит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »