Борисов: Спасява ни оръжейната промишленост, която за 5-6 млрд. изнася оръжие за Украйна

Борисов: Спасява ни оръжейната промишленост, която за 5-6 млрд. изнася оръжие за Украйна
Стоп кадър
A A+ A++ A

"Ако на тези избори не победим и не направим правителство, няма смисъл на следващи да минаваме и да правим агитации", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред симпатизанти във Велико Търново.

Той обясни, че по времето на управлението му са били построени църкви и храмове в областта, както и че в основата на програмата на ГЕРБ е да държат най-ниските данъци в Европейския съюз.

Обясни и че АМ "Хемус" вече е щяла да стига до Велико Търново, ако ГЕРБ е управлявала, но сега международният път минава през града.

"Какъв въздух дишате тук, да ви питам? Защото в София много обичат да го мерят. Тук тировете пушат по баира и всичко това ви влиза в блоковете. Ама не сте се оплакали", каза Борисов.

"Санирането - 32 блока направихме. Безплатно. Най-добрата социална политика. Няма по-добра от тази. 62 блока чакат и ще чакат още дълго, а за две години щяхме да сме направили поне още 20 от тях", обясни още партийният лидер.

Той се възмути още и че 2 години страната ни няма план за възстановяване и попита "Представяте ли си Томислав Дончев да не ви направи план за възстановяване?". Добави и че всъщност партията му е била оставила готов такъв.

"Спасява ни оръжейната промишленост, която за 5-6 млрд. изнася оръжие за Украйна, че изнасяме скъп ток на скъпи цени и че преработвахме руския петрол в "Лукойл" и го изнасяхме за Европа. От това идват и приходите. Само че има една малка подробност - когато изнасят, държавата им възстановява ДДС-то и от това почва да се губи. Те го внасят, а когато излезе извън границата държавата го възстановява. И ако е изнесена много военна промишленост, държавата затъва с връщането на ДДС, защото връща по-големи количества, а другите фирми внасят по-малко", обясни още той. Попита хората и дали като влязат в магазина се чувстват по-богати.

"Ако се чувствате по-богати, нашата работа е само да ги подкрепяме. Но вие казвате друго, касовата бележка казва друго. И сега заместничката на Асен Василев Росица Велкова, сегашен служебен министър, иска да обложим бизнеса с 33% данък. Заслужават ли? Всяко нещо, което е работило, да плати отгоре", обясни лидерът на ГЕРБ и увери, че той няма да го допусне, както и че в основата на програмата на ГЕРБ-СДС е да държат най-ниските данъци в Европейския съюз.

"Хемус ще я има и Търново-Русе ще го има. Просто това е изключително важно, но това върви със спрения тунел на Шипка, защото ние обхода на Габрово го направихме, готов е и забодохме пътя в планината. Сега щеше да е готов 3,7 км и да се пуснеш към Стара Загора, да се вържеш и за "Тракия", и за "Марица". И "Струма" щеше да е готова, за да вържем пристанището на Солун с Дунава на Видин и съответно пътя Ботевград-Мездра-Мраза-Монтана-Видин. Всичко това ще го направим", увери Борисов.

"Знам как се прави, но ще е по-трудно от всеки друг път. 2009 г. попаднахме в най-трудната финансова и икономическа криза в света. 2009 г. не дадох нито една банка да мръдне, инфлацията я държахме 0,2-0,3% и 50 лв си бяха 50 лева", припомни Борисов за началото на първия си кабинет. Обясни и че при първата мигрантска криза България е била похвалена в Европейския съюз за начина, по който се справя, и че заради това е получила повече пари от съюза при Брекзит.

"Всичко зависи този път от вас и колко хора ще убедите. В случая се наемаме с колегите да направим нещо по-добро от сегашното само, ако имаме мощна подкрепа. И ще има и саниране, и пътища, и пари за ВиК сектора", обясни Борисов. И се пошегува, че не обича да дава пари за канализация, защото е много скъпа, но после се заравя под земята, асфалтира се отгоре и хората забравят.

"След много трагедии България се е възстановила, ще се възстановим и след промяната", заяви бившият премиер.

"Ако Господ не е българин, няма да се измъкнем този път!", предупреди Борисов и се пошегува накрая: "За да дойдете на партийно събрание в неделя на обяд или много ни обичате, или много ви е страх. Но щом пляскате, значи е от любов!". И се изви опашка от желаещи да се снимат с него.


#Бойко Борисов #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"