Украйна ще произвежда ядрено гориво, планира доставки и в България

Украйна ще произвежда ядрено гориво, планира доставки и в България
A A+ A++ A

Украйна ще произвежда ядрено гориво, което може да замени руското, включително на европейския пазар.

Според пресслужбата на Министерството на енергетиката министър Герман Галущенко е заявил това по време на посещение в предприятие, което ще произвежда ядрено гориво за местни атомни енергоблокове, а след това за износ в други страни.

Според министъра производствената линия на украинското предприятие ще произвежда горивни касети на ядрени реактори на атомни електроцентрали. През 2023 г. се планира завършване на лицензирането и влизане в търговско производство на стебла, а през 2024 г. в промишлено производство на глави за горивни възли. Тези компоненти ще бъдат използвани за производството на ядрено гориво за нуждите на Енергоатом в завода на Westinghouse във Вестерос, Швеция.

"За съжаление много европейски страни остават зависими от руските ядрени технологии. В същото време Украйна, след като се отказа от руското ядрено гориво, прехвърли ядрените си енергоблокове на ядрено гориво от американския производител Westinghouse. Чехия, Словакия, Финландия и България също изразиха желание да направят такъв преход. И в бъдеще Украйна може да стане доставчик на ядрено гориво за тези страни", каза Галущенко.

Президентът на Energoatom Петр Котин добави, че според плана Energoatom планира да пусне собствена линия за производство на ядрено гориво след три години.

„Планира се след три години да достигнем пълния цикъл на производство на ядрено гориво в Украйна. 2026 г. е датата, когато ще можем напълно да произвеждаме нашето украинско гориво от компоненти, които се произвеждат тук. А елементи, които не можем да произвеждаме, ще да бъдат закупени от партньори“, подчерта президентът на Енергоатом.

#Русия Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »