Обвиняемият за катастрофата на Околовръстното: Виновен съм, но не съм убиец

Обвиняемият за катастрофата на Околовръстното: Виновен съм, но не съм убиец
A A+ A++ A

Софийският градски съд отхвърли молбата за излизане от ареста на Димитър Любенов, обвинен за катастрофата на околовръстното шосе на София, от 25 септември 2022 г. При инцидента загина френски гражданин, а двама други пострадаха. Определението на съда подлежи на обжалване.

Любенов е задържан за постоянно в ареста от около шест месеца. По делото се чакат изводите от назначената комплексна автотехническа и съдебномедицинска експертизи. Наказанието, което той може да получи е между 15 и 20 години затвор или доживотна присъда.

Пред съда обвиняемият каза, че иска по-лека мярка, за да се погрижи за единствения си родител, неговата майка, която има заболявания. „Да, направих грешка. Виновен съм, но не съм убиец и не съм го направил умишлено“, заяви Любенов. Той добави, че е „мирен и добър гражданин“.

„Знам, че ще има присъда. Знам, че ще ходя в затвора. Трябва ми малко време да подготвя мислите си за това, което предстои“, добави обвиняемият и поиска да излезе от ареста.

Според защитата на Любенов задържането му вече наближава резонните предели, както и е намалена опасността обвиняемият да извърши престъпление. Прокуратурата и съдът не се съгласиха с тези доводи.

Съдебният състав посочи, че от данните по делото Любенов е шофирал след употреба на алкохол и наркотици, със скорост 195 км/ч, като не е предприел действия за намаляване на скоростта. Също така е дал подкуп на полицай, който го е спрял за проверка, за да продължи да шофира. Освен това обвиняемият системно е пренебрегвал правилата за движение по пътищата, особено пределите за максимална скорост, посочи съдът, визирайки предишни нарушения на пътя от Любенов. С оглед тежестта на престъплението и обществения интерес съдът прие, че срокът на задържане на обвиняемия не се явява неразумен.

Пред медиите Любенов заяви, че съжалява за случилото се. Адвокатът му Ива Борисова обясни, че според нея обвинението срещу клиента ѝ е неправилно и не трябва да бъде за умишлено извършено престъпление. Тя заяви, че ще обжалва определението на съда, с което Любенов е оставен в ареста.

Адвокат Борисова посочи, че при тази квалификация за умишлено престъпление клиентът ѝ се лишава от правото на по-благоприятен процес, а именно на съкратено производство при признаване на вина. В сегашния случай, при внасяне на обвинителен акт в съда, признаването на вина може единствено да бъде отчетено при размера на наказанието, стана ясно от думите ѝ.

#убиец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »