Словакия праща на Украйна 13 МиГ-29

Словакия праща на Украйна 13 МиГ-29
A A+ A++ A

Правителството единодушно одобри даряването на 13 изтребители МиГ-29 и част от системата за противовъздушна отбрана на Украйна, съобщи временният министър-председател Едуард Хегер. Той добави, че става въпрос за международно споразумение.

„Словашкото правителство одобри изпращането на 13 самолета МиГ-29 в Украйна”, написа той в Twitter.

Хегер подчерта, че правителството е взело решението в съответствие с конституцията, тъй като правителството има компетентност да одобри международно споразумение. Правителството е поискало от външното министерство да прецени дали това е фундаментален въпрос на международната политика. Това е било потвърдено от мнозинството конституционни юристи, предаде словашкото издание SME.

Той добави, че изтребителите ще служат на Украйна за отбрана и ще ѝ помогнат в борбата срещу руската агресия. "Нашето правителство стои от правилната страна на историята", добави той.

Армията приземи изтребителите през септември 2022 г., защото за тях се грижеха руски техници, които правителството смяташе за риск за сигурността.

По думите на премиера други държави вече са дарили изтребители на Украйна и Словакия ще бъде компенсирана за тях. "Както изтребителите, така и системата за противовъздушна отбрана са неизползваеми за нас", напомни премиерът.

#Русия Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »