Ирландският посланик Фийни: 20 обекта в България ще светят в зелено за Деня на Св. Патрик #AmbassadorTalks

Ирландският посланик Фийни: 20 обекта в България ще светят в зелено за Деня на Св. Патрик #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

Днес е Денят на Свети Патрик - културен и религиозен празник, отбелязван ежегодно на 17 март, традиционната дата на смъртта на Свети Патрик, покровителят на Ирландия. Денят е национален празник в Ирландия и се отбелязва в много други части на света, особено от общностите на ирландската диаспора. Празникът обикновено се свързва със зеления цвят, детелините и парадите. В Ирландия това е ден за спазване на религиозните обичаи, като много хора посещават църковни служби. В други части на света обаче денят често се празнува с оживени празници, включително паради, партита и събития, включващи ирландска храна, напитки и музика. Това включва и България, където някои места са осветени в зелено, а в някои Ирландски кръчми хората празнуват с Ирландска бира или уиски и внасят малко Ирландска култура в нашата балканската страна.

Какъв по-добър начин да отпразнуваме този празник от едно интервю с посланика на Ирландия в България, Нейно Превъзходителство, Мартина Фийни.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата страна?

Ирландия и България установиха дипломатически отношения преди повече от тридесет години и отношенията между нашите две страни са отлични. Ние сме малки държави на източната и западната граница на континента, но и двете сме държави-членки на Европейския съюз и това позволява развитието на тесни политически и икономически връзки.

2. Какво подобряване на тези отношения виждате в близко бъдеще и в дългосрочен план?

Като страни членки на ЕС, Ирландия и България имат много възможности да работят заедно и да си сътрудничат, например, по споделени предизвикателства. С края на COVID ограниченията, мисля че има голям потенциал за възобновяване на личните контакти и бих искала да видя едно увеличение на броя българи и ирландци, които посещават двете държави и търсят възможности за търговия, инвестиции и обучение.

3. Според вас, какво е мястото на България в съвременния свят?

Тази година Ирландия празнува 50 години членство в Европейския съюз. ЕС беше катализатор за създаването на проспериращата и прогресивна Ирландия, която виждаме днес. България избра същия път, когато се присъедини към ЕС през 2007 г. и има същите възможности да осъществи положителна трансформация.

Вярвам, че най-добрият начин за справяне със споделените предизвикателства, пред които е изправен светът днес, включително въздействието на изменението на климата, международните конфликти, тероризма и миграцията, е нациите да работят заедно по интегриран, международен начин. Ето как малки държави като България и Ирландия, които са ангажирани с ценностите на демокрацията и върховенството на закона, могат да играят голяма роля.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

Като държави-членки на ЕС България и Ирландия имат предимството на достъп до Единния пазар. Това, по което България се отличава, е нейното географско положение, с близостта си до страните от Западните Балкани, Турция и др., които предлагат възможности за външна търговия. България има ниска база на разходите и, подобно на Ирландия, има конкурентен и предвидим режим на корпоративен данък. В перспектива реформите, свързани с присъединяването към Еврозоната и ОИСР, могат да окажат благотворно влияние върху привлекателността на България за инвеститорите.

5. Смятате ли, че България може да подобри своя имидж или брандинг и ако да - имате ли идея или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

Много ирландски туристи познават българските черноморски и зимни ски курорти. Въпреки това, в тази страна има много повече интересни места, особено вашият непокътнатната природа и важните обекти с историческо и културно значение.

Ирландия постигна голям успех през последните години в популяризирането на завладяващи ваканционни изживявания като Дивия Атлантически път (Wild Atlantic Way), Древния изток на Ирландия (Ireland’s Ancient East) и Hidden Heartlands, така че бих насърчилa България да погледне отвъд „обичайните заподозрени“ и да помисли за представянето на някои от по-малко известните, но също толкова зашеметяващи локации и атракции.


Снимка: Facebook Embassy of Ireland Sofia

6. Кои ще са 3-те най-важни събития за вашето посолство през 2023?

2023 г. е изпълнена с важни годишнини за Ирландия. Отбелязваме стогодишнината от присъединяването на Ирландия към Обществото на народите (League of Nations) като независима държава и 50-ата годишнина от присъединяването на Ирландия към Европейския съюз. През април тази година ще отбележим и 25-ата годишнина от подписването на Споразумението от Разпети петък (Good Friday Agreement), един преобразуващ момент в историята на нашия остров.

Радвам се, че за първи път, откакто съм в България, тази година ще можем да отпразнуваме лично Денят на Свети Патрик, нашия национален празник. През месец май ще стартираме изложба, за да отбележим 50 години от членството в ЕС и си сътрудничим с редица регионални библиотеки, за да бъдем домакини на поредица от изложби на добре известни ирландски писатели, включително Джеймс Джойс, Джордж Бърнард Шоу и Самуел Бекет. Надяваме се също така да стартираме нова изложба за нашия най-нов Нобелов лауреат по литература Шеймъс Хийни.


Снимка: Facebook Embassy of Ireland Sofia

7. Колко дълбоко е засегнала пандемията от COVID двустранните отношения между България и вашата страна?

През 2020 г. Ирландия и България отбелязаха 30 години дипломатически отношения. Бяхме планирали пълна програма от събития и посещения и за съжаление те трябваше да бъдат отменени поради COVID пандемията. Въпреки това двустранните отношения между нашите две страни са отлични и за щастие сега сме в добра позиция да можем да подновим контактите между хората.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които искат да правят бизнес с хора от вашата страна?

Ирландия постоянно е класирана като една от най-добрите държавни в която да се инвестира и прави бизнес. Ирландия е динамична, конкурентна, продуктивна и глобално свързана страна, със силна предприемаческа и иновативна култура, където предприемчивостта се цени за създаването на качествени работни места и за стимулиране на устойчив растеж.

Ирландия остава силно и привлекателно място за инвестиции и международен бизнес. 20 от 25-те най-добри компании за финансови услуги, 17 от 20-те най-големи глобални банки, 9 от 10-те най-големи глобални фармацевтични фирми в света, 9 от 10-те най-големи технологични компании в САЩ и 14 от 15-те най-добри компании за медицински технологии наричат Ирландия техния дом. Също така, ние продължаваме да приемаме на наша територия много от водещите световни компании - Google, Facebook, Twitter, LinkedIn, Microsoft и Apple - както и много други големи международни компании.

Те са привлечени от нашата млада, високообразована, висококвалифицирана, многоезична работна сила, членството ни в Европейския съюз, силната база от съществуващи компании с преки чуждестранни инвестиции, близостта до европейския пазар, последователна и стабилна бизнес среда, значително подобрената конкурентоспособност на разходите и безопасната и сигурна юрисдикция на общото право.

Ирландия е благоприятно разположена, тъй като обхваща търговския ден както в САЩ, така и в Азия, укрепвайки предимството на компаниите за финансови услуги, работещи в Ирландия. Това, съчетано с членството в ЕС и нашето обозначение за предварително освобождаване от САЩ, подобрява лекотата на правене на бизнес в световен мащаб.


Снимка: Facebook Embassy of Ireland Sofia

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, откога сте в България и кои са най-очарователните места или дори ястия за вас в България?

Крариерен дипломат съм повече от 30 години и съм служила в Австрия и Германия, като оглавявах и представителството на Ирландия в Палестина. Преди да встъпя в длъжност в България, бях директор по правата на човека в централата в Дъблин. За мен е чест да представлявам страната си и да популяризирам нейните ценности и интереси и се надявам да го правя още много години напред.

Заради пандемията от COVID бях много ограничена къде мога да отида и какво да правя през първите си две години в България. Сега обаче съм започнала да наваксам пропуснатото време. Очарована съм от прекрасната природа на България, особено от нейните планини. Специален момент за мен беше посещението на последното място за почивка на Джеймс Баучер, може би най-известният ирландец в България, в спокойните околности на Рилския манастир.

Пробивам си път и в българското меню и засега любимото ми ястие е баницата.

10. Ирландия е част от Еврозоната, но не е част от Шенген. Както знаете, членството на България и в двете засега се отлага. Какво мислите за настоящата ситуация?

Ирландия беше сред първата група страни, които приеха еврото, и ние оценяваме икономическите ползи, произтичащи от това членство. Ирландският министър на публичните разходи Паскал О’Донахю в момента председателства Еврогрупата и ние подкрепяме стремежите на България да се присъедини. Знам, че основните политически партии тук са ангажирани с тази цел и се надявам, че следващото Народно събрание ще даде приоритет на необходимото законодателство. Основно съображение е, че за да успее преходът от лева към еврото, подкрепата на българския народ ще бъде жизненоважна. В тази връзка следващото правителство без съмнение ще проведе ефективна обществена кампания, представяща точна информация и подчертаваща предимствата на членството.

Както посочихте, Ирландия не е член на Шенген. Ние обаче напълно осъзнаваме значението, което България отдава на присъединяването към тази зона.

11. Ирландия има дългогодишна традиция на Деня на Свети Патрик да осветява със зелени светлини сградите на емблематични културни институции по света. Кои ще са българските сгради, които ще светнат в зелено тази година?

Наистина, има дълга традиция да се празнува Денят на Свети Патрик не само в Ирландия, но и по целия свят. Първите паради за Деня на Свети Патрик се проведоха в Съединените щати преди повече от двеста години и днес ние каним световната общност да се присъедини към нас в празнуването на всичко ирландско.

Един от начините да направим това е с нашата глобална програма за озеленяване и се радвам, че тази година 20 сгради в България ще светят в зелено за Деня на Свети Патрик. Част от тях са крепостта Царавец във Велико Търново и римския амфитеатър в Пловдив, както и Националната библиотека и Софийската опера и балет тук в София.


Снимка: Facebook Embassy of Ireland Sofia

12. Ирландското уиски и ирландската бира са добре познати и обичани в България. Но какво ще кажете за българското вино и ракия в Ирландия? Нашият алкохол и спиртни напитки са добре познати по света, стигнали ли са до Дъблин според вас?

Българското вино все повече се предлага в Ирландия. Много се радвам, че ирландската бира и уиски са изключително популярни тук. Много се гордеем с качеството на нашите храни и напитки и целта ни е да увеличим потреблението и на двете през следващите години.

13. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

България има невероятна природа, богата културна традиция и чудесна храна и напитки.

https://www.novinite.bg/storage/attachments/image-63e22663c4977.jpg

„Ambassadors Talk” е поредица от интервюта с посланици или ръководители на мисии, акредитирани в България. Нашата цел: да разберем тяхната гледна точка за текущите събития - както вътрешни, двустранни, така и международни. Също така, нашите гости имат възможност да популяризират страната си и да споделят информация за бъдещи събития, свързани с техните посолства. Можете да прочетете нашите интервюта от сезон 2022 на нашата рубрика тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »