Румънската схема за ограбване възрастни у нас: Как действа

Румънската схема за ограбване възрастни у нас: Как действа
A A+ A++ A

За нова схема за измами на възрастни хора предупредиха от полицията и прокуратурата в Пловдив. Амбулантни търговци от Румъния обикалят големите градове у нас и спират пенсионери по улиците. Предлагат им различи видове комплекти тенджери и куфари с вилици. Твърдят, че приборите са позлатени и ги убеждават, че ще им ги пропадат на изключително ниска цена. След това, под различен претекст, настояват плащането да се извърши в домовете им. Докато собственикът заплаща за стоката, измамниците виждат къде възрастните крият спестяванията си и ги обират.

Жертва на измамниците става и 62-годишна жена от Пловдив. „На 7 март на улицата я спира румънски гражданин и предлага за предстоящия празник на жената да ѝ направи „страхотен” подарък - тенджери с позлатено покритие. Тя му се доверява и го кани в дома си. Започват да разговарят, при което румънецът я моли да му услужи с 30 лв. за гориво. Жената отваря шкаф, вади 8600 лв. и от тях му дава 30 лв. Той ѝ казва, че не е редно да държи парите си в плик в шкаф и че ще ѝ подари куфарче. След това я моли за чаша вода, жената излиза от стаята и румънският гражданин прибира цялата сума”, обясни схемата районният прокурор на Пловдив Петър Петров.

При друг случай, отново от Пловдив, 82-годишен пенсионер също се е разделил със спестяванията си. „Възрастният човек вади от шкаф 4500 лева. Виждайки това, извършителят, използвайки сила, е грабнал парите от ръцете на дядото. Възрастният човек е започнал да моли румънския гражданин да му остави някаква сума поне за храна. Тогава румънецът му дава малко над 1000 лв.”, поясни Петров.

Румънците говорят с измамените на развален български език. „Те са от клан от една етническа общност, придвижват се с коли под наем и нямат адреси в страната, на които да живеят”, уточни прокурорът. За двата известни случая от Пловдив румънските граждани ще бъдат съдени в България. Към момента те са с постоянна мярка „задържане под стража”.

Петров апелира възрастните да не се доверяват на непознати, които искат да им направят скъп подарък. Той призова още да не ги допускат в домовете си и да не им показват къде държат парите си.

#Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"