Индия ще бъде домакин на международна конференция за промотиране на просото за по-добро здраве

Индия ще бъде домакин на международна конференция за промотиране на просото за по-добро здраве
A A+ A++ A

Индия ще бъде домакин на глобална конференция в Ню Делхи на 18 март 2023 г., за да популяризира просото като суперхрана, която може да подобри здравето, както и да защити околната среда. Конференцията се организира от Министерството на земеделието и благосъстоянието на фермерите в контекста на обявяването на 2023 г. от ООН за Международна година на просото 2023.

Глобалната конференция за просото ще се проведе във водещия кампус на Индийския изследователски институт за земеделие в PUSA в Ню Делхи. Премиерът на Индия, г-н Нарендра Моди, ще даде началото на процедурата на учредителната сесия, на която ще присъстват няколко чуждестранни лидери, включително държавни глави и министри на земеделието.

Просото е семейство дребносеменни едногодишни треви, които са били култивирани от хората в продължение на няколко века като зърнени култури, предимно на маргинални земи в сухи райони. Просото превъзхожда хранително пшеницата и ориза поради високото съдържание на протеини, както и фибри, витамини и минерали като желязо. Просото също е богато на калций и магнезий. Известно е например, че Ragi има най-високото съдържание на калций сред всички хранителни зърнени култури.

В настоящето време, когато продоволствената сигурност е застрашена, просото може да осигури хранителна сигурност и да действа като щит срещу хранителния дефицит, особено сред децата и жените. Високото му съдържание на желязо може да се бори с високото разпространение на анемия при жени в репродуктивна възраст и кърмачета. Просото също може да помогне за справяне с проблеми, свързани с начина на живот и здравословни предизвикателства като затлъстяване и диабет, тъй като не съдържа глутен и има нисък гликемичен индекс.

Просото също е добро за околната среда, тъй като се нуждае от много по-малко вода и може да се култивира почти навсякъде. Просото може да расте на бедни почви с малко или никаква нужда от торове. Просото е способно да расте в условия на засушаване, при неполивни условия дори при много слаби режими на валежи. Просото има нисък въглероден и воден отпечатък, докато оризовите растения се нуждаят от поне 3 пъти повече вода, за да растат в сравнение с просото.

Просото се отглежда в повече от 130 страни по света и е традиционна храна за над 600 милиона души в Азия и Африка. Индия традиционно е най-големият производител на просо в света и представлява 20% от световното производство. Някои от често срещаните видове просо, предлагани в Индия, са Ragi (дагуса), Jowar (сорго), Sama (малко просо), Bajra (перлено просо) и Variga (обикновено просо).

Индия също ще бъде домакин на международна изложба, представяща различни питателни хранителни продукти, базирани на просо, заедно с глобалната конференция за насърчаване на по-широката употреба на просо за по-добро здраве и защита на климата. Посолството на Индия ще организира събития в България през цялата година, за да популяризира използването на просото като питателна храна.

#Индия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"