Хора на ГЕРБ арестувани за купуване на гласове в Несебър

A A+ A++ A

Полицията в Бургас е задържала две жени и един мъж, свързани с управляващата партия ГЕРБ, за купуване на гласове в община Несебър по време на президентските и местните избори.

По неофициална информация имената на задържаните са Кирила Тодорова, Станка Райкова и Александър Стоянов, съобщиха БНТ и сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ (bivol.bg).

Тримата са задържани за 24 часа. Разследването се води от районната прокуратура в Несебър.

Задържаната Станка Райкова е в кандидатската листа за общински съветници на ГЕРБ, предвождана от Атанас Терзиев, предаде „Биволъ“, като отбялзва, че „това са единствените до момента в морската община арести за купуване на гласове в Избори 2011 г.  въпреки многобройните сигнали и проверки“.

Арестът е следствие от разследването на БНТ, в което журналистът Росен Цветков се регистрира в Несебър и „продаде“ гласа си.

Станка Тодорова Райкова е на 19-о място в кандидат-листата за общински съветници на партия ГЕРБ. Жената работи в местното ХЕИ в Несебър.

Другите двама са Кирила Тодорова и Александър Стоянов–Сандю. Тодорова е обещавала и раздавала дърва за зимата на социално слаби жители на общината срещу задължението да гласуват за кандидата за кмет Атанас Терзиев. Стоянов, който по професия е строител на сергии и временни обекти, е бил основният брокер на купуването, сочи първоначалната информация. Именно той е държал и раздавал парите, обяснява „Биволъ“, като цитира предварителни данни от разследването, според които става въпрос за група от около 14 души.

Наблюдаващият прокурор Севдалина Станева заяви за „По света и у нас“, че е възложила допълнително събиране на доказателства на разследващите полицаи. С мотива, че предстои втори тур на изборите, прокурор Станева заяви, че не смята точно сега да налага мярка за неотклонение на тримата купувачи на гласове.

„Този мотив на прокурор Станева е изключително странен, тъй като законодателството не прави никаква разлика дали престъплението е осъществено преди или след изборите“, коментират от „Биволъ“.

Сайтът подчертава още, че полицията е действала по сигнал за купуване на гласоподаватели с пари и премети за ГЕРБ, а Станка Райкова е заснета и на видеоклип на екип на БНТ в момент, в който купува гласа на репортер с адресна регистрация в община Несебър, но излъченото по БНТ обаче е само малка част от целия филм, който имат полицаите.

„Биволъ“ допълва, че през 2007 г., на миналите избори в Несебър, същата политическа структура бе изловена също да купува гласове, но в полза на партия ДЕЛА, приближена до бизнесмена Чочо Александров, и лидера й Атанас Терзиев, който сега е кандидат за кмет от ГЕРБ, а разследването завършва с осъдителна присъда, която обаче засегна единствено търговците, но не и техните поръчители.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници