Свитото потребление погубва хранителната промишленост в България

Свитото потребление погубва хранителната промишленост в България
Кирил Вътев обясни, че докато България се ориентира към евтини и вносни стоки, местната икономика ще затъва. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Свитото потребление е най-големият проблем за бъдещето на хранително-вкусовата промишленост в България, смята председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

На дискусия за бъдещето и предизвикателствата пред сектора той отбеляза, че за последните три години рязко е спаднало потреблението на български продукти, предаде Lev.bg.

Кирил Вътев обясни, че докато България се ориентира към евтини и вносни стоки, местната икономика ще затъва.

„Не е еднозначно понятие, не е по силите на един бранш, на един министър или на един фактор, който и да е той, а са необходими много комплексни усилия, за да може наистина онова качество, което имат българските храни, да вижда бял свят, защото тенденцията до преди три години до 2009-а включително нарастваше търсенето на скъпи и качествени храни," каза той.

За намалено потребление на продукти българско производство призна и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева.

Тя призова потребителите да купуват повече стоки, произведени в България. Принципите на здравословното хранене са свързани с това човек да потребява храни, приготвени от местни суровини и култури, изрази мнение тя.

„Ние в България се примирихме някак си по естествен път да консумираме шопска салата от полски домати, италианско сирене, краставици от Бразилия. Така няма как да развием политиката на регионите," каза Мариана Кукушева.

Представители на Българската агенция по безопасност на храните отбелязаха, че благодарение на активния контрол на производствените и преработвателни предприятия в страната за една година с 5 пъти е намалял процентът на затворените цехова и складове, а с близо 26 пъти – бракуваните храни.

#Асоциация на месопреработвателите #Кирил Вътев #Марияна Кукушева #потребление #хранително-вкусова промишленост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »