Президентът нарече армията „морален стожер“ на народа

Президентът нарече армията „морален стожер“ на народа
Президентът Росен Плевнелиев награди седмина генерали и адмирали с ордени и висши звания на церемония в Гербовата зала на президентството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев награди седмина генерали и адмирали с ордени и висши звания на церемония в Гербовата зала на президентството.

С ордени „За военна заслуга" I степен бяха удостоени вицеадмирал Пламен Манушев и генерал-майор Йордан Йорданов.

Във висши офицерски звания бяха произведени генерал-лейтенант Стефан Василев, който бе назначен и за зам.-началник на отбраната, генерал-майор Нейко Ненов, контраадмирал Георги Мотев, бригаден генерал Любчо Тодоров и бригаден генерал Димитър Шивиков, предаде БГНЕС.

„Съвременните български генерали и адмирали сте достойни последователи на делото на своите предшественици, на онези способни и дръзки военноначалници, допринесли за успеха в битките за свобода, независимост и национално обединение," заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред присъстващите.

По думите му, висшите отличия са израз на призвание за показаните резултати, професионализъм, лидерство и всеотдайност.

„Българската армия трябва да се развива, трябва да се превъоръжава, да изпълнява своите мисии на всяка точка на планетата, но преди всичко вкъщи, в интерес на нацията. Реформата е важна, тя върви по график и трябва да бъде завършена така, както е замислена," допълни президентът.

Българският народ обича и уважава своята армия, гласува й високо доверие, армията винаги е една от най-високо оценяваните институции в нашата държава, посочи върховният главнокомандващ на армията.

„Тя е в процес на трансформация, достоен член на европейската система за сигурност, но тя е преди всичко морален стожер. Тя гарантира сигурност и бъдеще, видяхме в последните години колко хора бяха спасени във времена на кризи и бедствия," каза още президентът.

„Искам да благодаря на хилядите мъже и жени, с които съм служил, и те имат заслуга да бъда за четвърти път в Гербовата зала," тържествено заяви генерал-майор Йордан Йорданов.

„Благодаря на съдбата, че ми даде възможност да служа с толкова достойни български генерали," допълни той.

„Живеем в трудно време, във време на реформа на българската армия, сега предстои най-трудното през следващата година," каза генерал-лейтенант Стефан Василев и увери президента, че няма да бъдат пестени сили, за да се постигнат заложените цели.

Ген.-лейтенант Василев отдели време, за да благодари на съпругите и семействата на офицерите.

„През годините те са били нашата достойна опора, за да бъдем днес това, което сме," заяви зам.-началникът на отбраната.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Пламен Манушев #Йордан Йорданов #Стефан Василев #Нейко Ненов #Георги Мотев #Любчо Тодоров #Димитър Шивиков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"