Румъния има план за 6 моста над река Дунав

Румъния има план за 6 моста над река Дунав
Дунав мост 2 между Видин и Калафат е почти готов и трябва да влезе в експлоатация в началото на 2013 г. Румъния има план за строителството на още 4 моста над Дунав. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Румъния има план за строителството на още 4 моста над река Дунав по общата й граница с България, сочи първият работен вариант на генерален план за развитие на транспорта в държавата.

Планът бе публикуван на сайта на Агенцията по управление за Оперативна секторна програма транспорт (AMPOST), пише вестник „Зиарул финанчиар", цитиран от БТА.

Според него Румъния ще бъде набраздена от магистрали и експресни пътища от запад на изток и от север на юг, шест моста ще пресичат река Дунав по границата с България, а по жп линията между Нъдлак (на границата с Унгария) и Констанца (на Черно море) влакове ще се движат с над 250 км/ч.

В документа се посочва, че националният план за строеж на пътища е одобрен от правителството и ще бъде вземан предвид при изготвянето на големия генерален план за развитие на транспорта.

В проекта не са посочени колко километра нови пътища ще бъдат построени и кога ще бъдат готови, но времевите хоризонти са 2015 г., 2020 г. и 2030 г. В момента само малка част от проектите на картата на пътищата са готови или са в процес на изпълнение.

Румъния има около 506 км магистрали, от които само около 350 км са били построени през последните 23 години, така че до финализирането на пътищата, включени в големия план, може да минат няколко десетки години, отбелязва „Зиарул финанчиар".

Засега в строеж са най-малко 300 км магистрали, предимно с европейски средства. Те са обаче под въпрос, след като Европейската комисия неотдавна информира правителството в Букурещ, че влиза в процедура, предшестваща спирането на средствата, заради недостатъци при системата на управление на програмата.

Плана предвижда и строежа на още четири моста между Румъния и България след Дунав мост при Русе-Гюргево и Дунав мост 2 между Видин и Калафат, който трябва да бъде завършен през пролетта на следващата година.

Вестникът отбелязва, че в проекта на AMPOST е включена и една от най-спорните магистрали през последните години - Търгу Муреш-Яш. Това е магистрала, която следва да прекоси Западните Карпати и да струва около 8,9 млрд. евро, тоест цена от над 30 милиона евро на километър.

#Румъния #река Дунав #Дунав мост #Дунав мост 2

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници