Игнатов: Студентите са манипулирани

Игнатов: Студентите са манипулирани
Според Игнатов предложението в закона дава избор на ректорските ръководства кои студенти да подкрепят повече - отличниците или социално слабите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Студентите са манипулирани по отношение на протеста, който се подготвя срещу увеличението на университетските такси, смята министърът на образованието Сергей Игнатов.

Игнатов заяви, че не се притеснява от протеста, който подготвят студентите, но смята, че младите хора са манипулирани, предаде БНР.

„Притеснява ме, че се поддават на манипулация, защото аз прочетох, че и стипендиите били намалени. Ако отворите бюджета, ще видите, че се увеличават стипендиите с 6 милиона лева, така че някой ги е подвел“, коментира министърът.

„Освен това пише в декларацията, че се намалява издръжката на университетите, а всъщност тя се увеличава с 11 милиона и двеста хиляди лева. Увеличава се заради оценката на университетите допълнително с 8 милиона и 200 хиляди лева, значи стават 15 милиона общо от другите пари в бюджета парите, с които въвеждаме диференцирано финансиране на отделните професионални направления, така че най-добрите тази година ще получат до 25% повече“, уточни Игнатов.

Сергей Игнатов обяви, че във вторник ще се срещне за разговори със стачния комитет, сформиран от няколко висши училища.

„Разрешава се през 2012 г. студентските такси да се вдигнат до две трети, но моят разговор с ректорите показва, че те нямат такова намерение“, подчерта министърът, цитиран от „Дневник“.

По думите му с предложението в закона се дава възможност на ректорските ръководства според техните приоритети да решат кои студенти искат да подкрепят повече - отличниците или социално слабите.

„Ако университетите вдигнат таксите, то това ще са собствените им приходи“, допълни Игнатов.

Основната цел е да има повече уважение към публичните разходи, тъй като държавното висше образование се финансира от данъците на гражданите – така министърът аргументира предложението за увеличение на студентските такси.

Той заяви, че ако започне студентска стачка, неговият план за действие ще е да изпълнява бюджета на държавата, а студентите имат право да протестират както всеки български гражданин.

#такси #университет #студенти #министър на образованието #Сергей Игнатов #протест #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »