Парламентарна комисия отхвърли бюджетите за външна политика и отбрана

Парламентарна комисия отхвърли бюджетите за външна политика и отбрана
Според Ангел Найденов от БСП в бюджета за външна политика и отбрана няма достатъчни средства за възнаграждения, поддържането на материалната база, реализация на приоритетни политики. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от парламентарната Комисия по външна политика и отбрана безпрецедентно отхвърлиха бюджетите на институциите в двата сектора.

Предложените бюджети на Министерството на външните работи, Министерството за отбраната, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана не гарантират по никакъв начин изпълнението на целите и задачите, заложени в политиките им, заяви пред БГНЕС зам.-председателят на комисията Ангел Найденов от БСП.

Като конкретни аргументи червеният депутат изтъкна, че няма достатъчни средства за възнаграждения, поддържането на материалната база, реализация на приоритетни политики.

„Това означава и неприемане на предложението за подкрепа като цяло на Бюджет 2013," изтъкна той.

Бюджетът на МО е недостатъчен, защото не достига гласуваните от мнозинството на ГЕРБ 1,5% разходи за отбраната, необходими за модернизацията на военните сили.

„Като представител на левицата не бих пледирал за увеличение на средствата за отбрана, но като пристрастен човек казвам, че тези средства са недостатъчни," заяви Ангел Найденов.

Той подчерта, че възнагражденията на военнослужещите въобще няма да бъдат увеличени, въпреки че са обвързани с повишаване на възрастта за пенсиониране.

„В този смисъл, аз не мога да подкрепя тези предложения. Недостатъчни са средствата, но по никакъв начин не мога да подкрепя промяна за условията на пенсиониране," каза още Ангел Найденов.

По думите му, и средствата, предвидени за МВнР, запазват нивата си от 2010 г. и не гарантират изпълнение на приоритетните политики.

„И тук, както и в целия бюджет няма приоритетни цели, няма нужните инструменти, следователно няма и осигурени необходимите средства," заключи зам.-председателят на Комисията по външна политика и отбрана.

„Това е слабост като цяло на бюджета и тя се мултиплицира във всяка една от отделните сфери на дейност," добави Ангел Найденов.

Днешното решение означава, че ще бъде представено отрицателно становище на Комисията, поясни депутатът и остана скептичен относно възможността за промяна на бюджета за МВнР и МО.

„Съдейки по нагласите на представите на мнозинството едва ли, макар че те осъзнават необходимостта от корекции на бюджета в тази му част," допълни той.

Според Ангел Найденов, цялостният Бюджет 2013 ще бъде подкрепен от мнозинството от ГЕРБ и тогава несъгласието с показателите му в определена сфера няма да повлияят на

„Тук имаме по-скоро показателно отношение в тази му част, която засяга външната политика и отбраната," каза той.

Ангел Найденов отново посочи позицията на Коалиция за България относно Бюджет 2013 - „ няма приоритети, които да отговарят на очакванията и проблемите на българските граждани - най-вече в частта по отношение на доходи, политика за заетост, мерки срещу бедността и мерки за икономическия растеж и развитие".

#Ангел Найденов #депутат от БСП #Комисия по външна политика и отбрана #Бюджет 2013 #Министерство на външните работи #МВнР #МО #Национална разузнавателна служба #Национална служба за охрана #НСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"