Безработните младежи били 20% от всички безработни в България

Безработните младежи били 20% от всички безработни в България
Според президента на КНСБ Пламен Димитров не може да се очаква разкриване на нови работни места при предвиждания ръст на БВП под 2%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Безработните младежи на възраст до 29 г. в България представляват малко над 20% от всички безработни в страната, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Равнището на регистрирана безработица средно месечно за първото полугодие е 11,2% или с 0,7 процентни пункта по-високо спрямо същия период на 2011 г., съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова.

Тя участва в семинара „Предизвикателства пред пазара на труда в България и преодоляването им чрез НПДЗ 2013", организиран от КНСБ.

Според данните на Агенцията по заетостта през 2013 г. се очертава броят на заетите да намалява, а на безработните да расте, както и броят на продължително безработните и обезкуражените.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров не може да се очаква разкриване на нови работни места при предвиждания ръст на БВП под 2%.

„При свито търсене на работна сила и конкуренция от страна на много безработни с по-висока квалификация наемането на работа на безработните с ниско образователно и квалификационно равнище трудно може да се случи," обясни Пламен Димитров.

Синдикалистът обърна внимание на предизвикателствата в индустрията и на икономиката на страната като цяло, които не дават основания за оптимизъм по отношение на пазара на труда.

През следващата година очакванията за нивото на безработица е да се запази и се надява да не се увеличи.

Пламен Димитров отбеляза, че борбата на КНСБ ще бъде за запазване на съществуващите работни места, повишаване на тяхното качество и гарантиране на условия за достоен труд и заплащане.

„КНСБ ще продължи да прави разумни предложения към правителството, за да бъдат разкрити и нови възможности за заетост. Много е важно да бъдат очертани водещите сектори в икономиката, които да получат необходимите стимули в дългосрочен план, за да бъдат развити и да предлагат по-устойчива заетост," добави Пламен Димитров.

#безработица #заетост #КНСБ #Пламен Димитров #президент на КНСБ #Агенция по заетостта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници