Румънска инвазия по морските ни курорти за Великден

Румънска инвазия по морските ни курорти за Великден
A A+ A++ A

Хотелиерите край Варна очакват румънски туристи за Великден. Гостите ще отседнат във висококатегорийни места за настаняване, които разполагат и със спа центрове. Освен на румънци, местните хотели разчитат и на гости от България, а пред БНТ Кирил Пантелеев каза, че в хотелът на който е мениджър, е почти запълнен за трите празнични.

Над 80% от резервациите за Великден са на румънски туристи, останалите гости са българи.

Според представители на туристическия бранш, цените за петзвезден хотел за три нощувки от 14 до 17 април, с включен олинклузив, анимация и тържествени вечери за празника, могат да достигнат и 700 лева.

Държат се на търсене и предлагане. След като има кой да плаща тези цени, естествено, че те са валидни. Аз се учудвам, че спорим. Не можем да ги натискаме цените. Когато търсенето се оттегли, тогава и цените ще паднат", казва проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

По думите му съседните ни държави са изключително голяма конкуренция за бизнеса.

Директорът на Института за оценки и анализи в туризма проф. Румен Драганов пък каза в „Денят започва“ по националната телевизия, че около 320 000 българи ще пътуват за Великден, от които 60 000 ще са в чужбина.

„Около 20 хиляди ще са в Турция, около 15 000 – в Гърция. В югоизточната ни съседка пазаруването е много интензивно. Одрин си е Одрин. В същото време хората в Гърция имат втори дом, купиха си имоти там. Много тържествено е посрещането в църквата „Свети Димитър“ в Солун“, добави той.

„Великденските празници в православните страни са изключително тържествени. На Запад е доста скучно. Ако отидете във Виена почти няма нищо. Ние затова очакваме 70 000 чужденци“, обясни експертът.

„Хотелиерите са свалили цените до минимум, защото имаме жестока конкурентна борба. С Гърция и Турция се борим за всеки един турист. Затова цените отговарят точно на търсенето и предлагането. Така че на хотелиерите и на ресторантьорите хич не им е леко, тъй като те през последните три години трябваше да работят на минимум, а в същото време трябваше да увеличат заплатите на персонала“, коментира той.

„Подложени са голям институционален натиск, тъй като текат непрекъснати проверки по 12 различни специалности – като започнем от храните, ДАНС и различни проверяващи. Това е голям бич за хотелиерите“, изтъкна професорът.

„В курорта „Св. Константин и Елена“ ще бъде открит туристическия сезон на 21 май. Имаме много добри хотели и в Поморие. Навсякъде, където има балнео спа и уелнес хотел в края на седмицата е трудно да се намерят места“, добави той.

„Имаме сбъркана дефиниция за турист. Министерството брои само тези, които са на хотел, а в света се смята за турист всеки, който печели парите си на едно място, а ги пръска на друго, подобрявайки местната икономика, като ги харчи в България. Аз като отида в къщата на жена ми във Варна, спрямо морския град съм турист, но никой не ме брои. Съпругата ми ме пита колко са туристите, а аз й казвам „аз и ти, а другите статистиката не ги лови“, споделя Драганов.

„Прилагателните, които се слагат пред думата турист, са единствено и само за целите на статистиката на преподаването, защото като дойде човекът и влезе в храма, може да се говори за поклонничестки туризъм, а ако слуша хора „Йоан Кукузел“ е културен. Ако пие една чаша вино, става винен туризъм. Ако яде в ресторанта, е кулинарен“, обясни той.

„Номер едно в света е устната реклама. 38% от тези, които идват, след като са питали свои приятели къде са бил и ако им кажат, че са изпуснали много, като не са ходили в София, са мотивирани да дойдат в България. Те са приятно изненадани, защото столицата ни е спокоен град. Хората ходят на работа и се прибират да спят“, заяви проф. Драганов.

Той прогнозира, че летния сезон ще е много успешен.

„Пандемията направи така, че две години предварително да излизат цените и да имаме записвания. Затова и ранните записвания гарантират ниска цена“, каза още шефът на Института за оценки и анализи в туризма.

#Румъния #Великден #туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »