Първанов и Марин помилвали 87 убийци, 30% от тях пак престъпили закона

Първанов и Марин помилвали 87 убийци, 30% от тях пак престъпили закона
С указите на бившата президентска двойка Георги Първанов–Ангел Марин се занима специална парламентарна комисия, която беше създадена в началото на 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

87 убийци са били помилвани през последните 10 г., като над 30% от тях са извършили престъпления отново, сочат данните от проверката на указите, издадени през двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

С указите на бившата президентска двойка се занима специална парламентарна комисия, която беше създадена в началото на 2012 г.

Поводът за проверката бе новината, че в началото на втория си мандат Георги Първанов не е издал указ, с който отново да възложи тези правомощия на вицепрезидента. Въпреки съмненията за легитимността на указите на Ангел Марин, в крайна сметка те не бяха отменени.

Комисията трябваше да провери случаите на помилване, даване на гражданство и опрощаване на несъбираеми държавни вземания и е констатирала законови пропуски и в трите области.

Данните за помилваните обяви депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев по време на дебатите по доклада на комисията, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Той обясни, че през това време са помилвани хора, преди да започне изпълнението на присъдата им , т.е преди да влязат в затвора.
„Законодателството трябва да се прецизира по отношение на решаване на човешки съдби“, подчерта депутатът и увери, че докладът е обективен и точен.

Комисията констатира още, че често е давано гражданство на хора срещу „заслуги“ - например инвестиции или дарени суми, срещу които е предлагано да получат гражданство цели фамилии или съдружници.

Изтъква се дори фрапиращ пример с предложение да се даде гражданство на украинка, чиято заслуга била да участва в конкурс за красота от името на България.

„Като министър на културата Стефан Данаилов има над 20 предложения за даване на гражданство на мениджъри на фирми. Познавам гражданин от Видин, който живееше над 20 години в България, но не му даваха гражданство, поискали са му 20 000 лв.“, разказа още Владимир Тошев.

Депутатът от Коалиция за България Александър Радославов заяви, че преди да се стигне до решение на вицепрезидента Ангел Марин комисии са разглеждали всички тези молби. Добре е да бъде усъвършенствана нормативната уредба, изтъкна депутатът.

По време на дискусията Мая Манолова определи доклада като безсмислен и обвини комисията, създадена от ГЕРБ, че има политически цели.

„Целта беше да се хвърли кал и да се дискредитира президентската двойка Първанов–Марин“, каза депутатът от БСП и допълни, че жалбата пред Конституционния съд по отношение на временната комисия е преминала през първата фаза и се очаква решение за конституционността на комисията.

„Хапчето против глупост още не е измислено“, коментира червената депутатка.

„И без хапчета на колежката Манолова не мога да се въздържа да не отговоря. Хапче против глупост няма, но има хапчета за хиперактивност и агресия. Стига сте ни плашили с Конституционния съд“, отговори Владимир Тошев.

Независимият народен представител Емил Василев посочи, че са се получили данни за корупция в президентството. Според него България се е оказала на първо място в света по помилване на рецидивисти. По думите му помилване трябва да има в два случая – при тежки хуманитарни случаи и при съдебна грешка.

Все пак парламентът прие доклада на временната комисия с 81 гласа „за“ и 21 „против“.

#Георги Първанов #Ангел Марин #помилване #гражданство #Владимир Тошев #депутат от ГЕРБ #Мая Манолова #депутат от БСП #Стефан Данаилов #Емил Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »