Рашидов – министър и на Италия

Рашидов – министър и на Италия
„Мога да кажа „Добре дошли“ на римляните от Пловдив при римляните от Рим“, заяви Вежди Рашидов в Италия. Снимкa: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Може да се каже, че съм министър и на Италия, защото на заседанията на Съвета на министрите в Брюксел всички заедно се борим за европейските ценности, заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

Рашидов е на посещение в Италия по повод откриването на форума „Античен Пловдив“ в Рим, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

За българския културен форум бе отворена една от най-престижните зали на Капитолийските музеи в центъра на Рим – „Пиетро да Кортона“.

„Днес съм много щастлив, че точно Пловдив гостува на Рим. И понеже Пловдив е прекрасен град с древна история, с наследство от Византия, Рим, Тракия, мога да кажа „Добре дошли“ на римляните от Пловдив при римляните от Рим“, каза министърът при откриването на форума.

„За нас е чест, че сте тук, аз се чувствам европеец и затова Ви наричам „нашият министър“ - България е част от Европа и от богатото й културно наследство“, обърна се към Рашидов Джилберто Кашани, президент на Комисията по международни и европейски политики на Област Лацио.

„Да, може да се каже, че съм и Ваш министър, защото на заседанията на Съвета на министрите в Брюксел всички заедно се борим за европейските ценности“, коментира от своя страна българският министър на културата.

Рашидов изрази увереност, че България и Италия ще засилят още повече културните си контакти като два народа с древно наследство и с много общи черти.

Сред официалните гости на откриването на форума бяха заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, временно управляващият посолството ни в Рим Тодор Стоянов, известни български и италиански общественици и политици.

Книгата „Филипополи“, чието представяне е част от програмата в момента, има премиера на Международния панаир на книгата в Рим.

Документалният филм „Античен Пловдив“ спечели искрените аплодисменти на италианци и българи.

На официална церемония по-късно Вежди Рашидов получи почетния плакет на Област Лацио и наградата на Международната академия La Sponda за принос в сближаването на българската и италианската култура.

Италианските вестници Corriere della Sera, Roma, Il Mattino публикуват днес подробни информации за визитата на министър Рашидов в Италия и оценяват посещението като много успешно.

Специален акцент италианската преса поставя на усилията на двете държави в борбата срещу нелегалния трафик на културни ценности.

#Лацио #Европа #България #Министерство на културата #министър на културата #Пловдив #Рим #Вежди Рашидов #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"