Проблеми с бъбреците и диета: Храни, които трябва да избягвате

Проблеми с бъбреците и диета: Храни, които трябва да избягвате
A A+ A++ A

Всяка година под егидата на Световната здравна организация от 2006 година се отбелязва Деня на бъбрека.

През 2023 г. 10-ти март е определен за Световен ден на бъбрека. Глобалната кампания е посветена на повишаването на осведомеността за значението на бъбреците за човешкото здраве, за намаляване честотата и въздействието на бъбречните заболявания и свързаните с тях здравословни промени. Световният бъбречен ден е съвместна инициатива на Международното дружество по нефрология и Международната федерация на бъбречните фондации – Световен бъбречен алианс.

Според световните статистики заболеваемостта от хронично бъбречно заболяване е между 11-13%, а в България е около 14%. Страната ни е на едно от водещите места по смъртност вследствие на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) като жените са засегнати малко по–често от мъжете. Хроничното бъбречно заболяване се среща най-често във възрастовата група между 45 и 64 години.

Проблемите с бъбреците могат да се дължат на различни фактори, като диабет, високо кръвно налягане и някои лекарства. В някои случаи диетата също може да играе роля в развитието на проблеми с бъбреците. Ето някои храни, които трябва да се избягват, ако имате проблеми с бъбреците:

Обработени и бързи храни: Тези видове храни често са богати на натрий, което може да повиши кръвното налягане и да увеличи натоварването на бъбреците.

Храни с високо съдържание на калий: Калият е важен хранителен елемент, но може да бъде вреден за хора с проблеми с бъбреците, особено ако бъбреците им не могат да премахнат излишък от калия от тялото. Храни с високо съдържание на калий включват банани, домати, портокали, картофи и авокадо.

Храни с високо съдържание на фосфор: Фосфорът е друг хранителен елемент, който може да бъде вреден за хора с проблеми с бъбреците, особено за тези, които получават диализа. Храни с високо съдържание на фосфор включват млечни продукти, ядки, семена и целозърнести храни.

Алкохол: Алкохолът може да предизвика обезводняване, което може да бъде вредно за бъбреците. Той също така може да взаимодейства с определени лекарства, използвани за лечение на проблеми с бъбреците.

Захарни напитки: Захарните напитки, като кола и плодови сокове, могат да допринесат за натрупване на тегло и високо ниво на кръвна захар, което може да увеличи риска от проблеми с бъбреците.

#бъбреци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници