ВИДЕО Младите в Грузия се вдигнаха на протести, полицията ги смазва с оръдия и арести

ВИДЕО Младите в Грузия се вдигнаха на протести, полицията ги смазва с оръдия и арести
A A+ A++ A

Поредна вечер на тежки сблъсъци и масови протести в Грузия. Полицията в столицата използва сълзотворен газ, водни оръдия и зашеметяващи гранати, за да пресече втори пореден ден на протести срещу закона за чуждестранните агенти, който според критиците е сигнал за авторитарна промяна по заръка на Русия.

Стотици полицаи, много от които носеха щитове за борба с безредиците, се събраха по улиците около сградата на парламента, за да разпръснат протестиращите.

За разлика от ожесточените сблъсъци във вторник вечерта, този път нямаше признаци за демонстранти, които да хвърлят бензинови бомбички или камъни по полицаите. Протестът започна още следобеда с шествие към сградата на парламента - съвсем мирно.

„Виждам в очите на много младежи, че вече не се страхуват. Те победиха страха си и казваме на близките си, на всички, на целия свят, че вече не ни е страх. Няма друг начин. Не можем да позволим страната ни да стане проруска или руска държава. Нямаме друг избор. Грузия или е демократична, или Грузия я няма. Ние ще победим”, заяви Вахтан Берикашвили, протестиращ от Тбилиси.

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили подкрепи протестиращите и обяви, че те са показали, че страната иска да се ориентира на запад, а не към тласкащата я към бездната Русия.

#Грузия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »