Младенов: Заплахите на ЕК за извънреден доклад не са коректни

Младенов: Заплахите на ЕК за извънреден доклад не са коректни
Младенов посочи, че ако ще има извънреден мониторингов доклад, то това зависи от начина, по който България ще изпълни всички критерии. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Заплахите на Европейската комисия за извънреден доклад за България не са коректни, защото разпространяват слухове в обществото, а всяка институция трябва да се придържа към дадените й правомощия, заяви външният министър Николай Младенов.

За заплахата от извънреден доклад се разбра във вторник от говорителя на Еврокомисията Оливър Бейли, който прочете изявление в отговор на въпрос, свързан с избора на нови членове на Конституционния съд.

Младенов посочи, че ако ще има извънреден мониторингов доклад, то това зависи от начина, по който България ще изпълни всички критерии, на които се е съгласила в настоящия доклад, цитира го БНТ.

„Аз съм сигурен, че до края на годината България ще отбележи сериозен напредък в съдебната система", смята външният министър.

Той посочи, че продължава структурирането на Висшия съдебен съвет (ВСС) и решаването на открити въпроси, свързани с развитието на съдебната система.

По повод втвърдения тон на България към Македония във връзка с кандидатурата й за членство в ЕС, външният министър посочи, че причина за това са притеснителни тенденции през последните месеци.

Такива са засиленото националистическо говорене, проблемите, които се създават на хората с българско самосъзнание, и дискриминация на българския бизнес.

„За нас е изключително важно Македония да извърви пътя си към ЕС и съм сигурен, че в следващите седмици и месеци ще видим напредък в тази посока, за да може през декември България да потвърди зелената светлина за кандидатурата на страната", коментира Младенов

Турция е страната, която най-дълго стои във фоайето на ЕС с различен статут, коментира още Младенов по повод обявения в сряда от страната ултиматум за приемането й в ЕС до 10 години.

Преговорите са изключително бавни и трудни отчасти заради политическото разделение на Кипър, отчасти заради безкрайно различното законодателство на Турция, което трябва да премине през огромни промени, за да стане адекватно на европейското, обясни ситуацията външният меинистър.

По повод казуса с двамата българи, осъдени на смърт в Малайзия за пренасяне на наркотици, Младенов каза, че в момента екип на Министерството на външните работи пътува нататък, за да окаже съдействие.

Най-важното сега, по думите му, е да се стигне до обжалване, което зависело от решение на местна комисия. България е информирала за случая европейската дипломатическа служба заради това, че в ЕС смъртното наказание е отхвърлено.



#министър на външните работи #Николай Младенов #доклад #ЕК #Европейска комисия #ЕС #Македония #Турция #Европейски съюз #Висш съдебен съвет #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници