Страдате от разбито сърце? Дайте му шест месеца да се възстанови

Страдате от разбито сърце? Дайте му шест месеца да се възстанови
A A+ A++ A

Какви ли не съвети сме чували за любов и разбито сърце, от бабини деветини до споделен личен опит. Със сигурност няма ефективна панацея за сърдечните болки, но затова пък има психолози.

Когато някой се раздели с любим човек, емоциите му стават хаотични, измествайки се от отчаяние към безпомощност и от безпомощност към тревожност. Дори най-силната сърдечна болка обаче преминава. Докато това стане, най-доброто лечение са развлеченията и разговорите с приятели, смятат специалистите.

Психотерапевтът Михаел Шелберг от Хамбург обяснява, че трябва да мине поне половин година, за да преодолее човек раздялата. Този период е труден и съкрушените хора преминават през различни емоционални състояния - страдание, неувереност, тревожност и дори омраза - като във всяко едно от тях си задават въпроса "Защо?".

Много хора в подобни ситуации се затварят в себе си. Някои дори мислят за самоубийство, защото смятат, че животът без любимия човек е безсмислен.

Първата фаза на любовната мъка е свързана с тъга, с плач, самосъжалението пък е сигнал, че се навлиза във втората фаза от "заболяването".

За разлика от първата фаза, в която е характерно отрицанието, през този период надеждите намаляват и отчаянието взима превес.

Когато обаче човек започне да изпитва гняв, това е добър знак. Гневът показва, че трудният период е отминал и че следващата фаза, бележеща нова ориентация, ще започне скоро. Всеки човек обаче се справя със сърдечната болка по свой собствен начин, несъмнено. Външните условия влияят върху продължителността и интензитета на любовното страдание. Когато поведението на бившия партньор издава надежда за подновяване на връзката, в краткосрочен аспект нещата се подобряват, но в дългосрочен аспект стават по-трудни.

Приятелите са много ценна помощ за хората с разбити сърца. Те успешно могат да отвличат вниманието от болката. Хората, които пък държат да се справят сами, могат да се запишат на някакъв спорт, курс или да се занимават с доброволческа дейност. Всички тези занимания са по-добри от стоенето вкъщи. Начинът, по който са се разделили двама души, също е от значение. Ако раздялата е приятелска, се преодолява по-лесно. При всяко едно положение обаче трябва да има преосмисляне на схващанията за любовта. Дали става дума за любов или за желание да притежаваш мъжа/жената до себе си.

Източник: Jenite.bg

#сърце

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"