Разбиха схема за набиране на „финансови мулета“

Разбиха схема за набиране на „финансови мулета“
За „финансови мулета“ били набирани предимно хора, които са известни с криминални прояви, ниско образовани, в тежко финансово положение или дори с психични отклонения. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Четирима души са задържани за участие в схема за набиране на „финансови мулета“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Лицата са били задържани във вторник от ГДБОП в Бургас и Русе след няколкомесечна активна работа по случая.

В хода на разследването е било изяснено, че криминално проявеният русенец С. С. (39 години) е ръководил и координирал мрежа от „финансови мулета“, изградена като стъпаловидна структура.

По негови инструкции други двама – криминално проявените Т. Д. (23 години) от Русе и С. С. (26 години) от Варна, набирали български граждани, чиято задача била да открият на свое име сметки в различни банки.

От тях се изисквало да предоставят на участниците в схемата информация за банковите сметки и издадените към тях дебитни карти, както и паролите за достъп до пасивно интернет банкиране.

За „финансови мулета“ били набирани предимно хора, които са известни с криминални прояви, ниско образовани, в тежко финансово положение или дори с психични отклонения.

Под ръководството на русенеца С. С. по новооткритите банкови сметки били превеждани незаконно пари от чужбина, най-често от Италия, Германия и Холандия. На „финансовите мулета“, сред които и задържаният П. И. (19 години) от Бургас, била изплащана комисиона в размер до 100 лева.

Установени са над 70 сметки в български банки, открити от физически лица, с цел осъществяване на измамната финансова схема и над 20 сметки на новосъздадени юридически лица, открити със същата цел.

Незаконните преводи от чужбина към физически лица били в размер на от 2000 до 10 хил. евро, докато превежданите към сметки на юридически лица суми в някои случаи надвишавали 50 хил. евро на единичен превод.

Четиримата установени участници в схемата са задържани за срок до 24 часа. Действията по разследването в Бургас и Русе продължават.

#Бургас #Русе #ГДБОП #банки #сметки #преводи #пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници