Румен Петков: Трябва ядрен дебат преди референдума

Румен Петков: Трябва ядрен дебат преди референдума
Според Петков дебат може да се организира след около две седмици, когато предстои мисия на Международната агенция за ядрена енергетика в АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България се нуждае от дебат на тема „Сигурност на ядрените енергийни мощности“ преди референдума, заяви депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков.

По думите му всякакви такива форуми, които ще дадат възможност на българския гражданин да направи своята преценка – необходима ли ни е ядрена енергетика в перспектива, са „полезни за референдума“, цитира го Нова телевизия.

„Те ще способстват дори този, който счита, че това не е добро решение за България, да отиде и да заяви своята позиция“, обоснова се Петков.

Той обяви, че наскоро във Виена се е провела среща с двама от вицепрезидентите на Международната агенция за атомна енергетика.

„Аз мисля, че сега е моментът да кажем, че президентът Плевнелиев беше прав, когато направи на два пъти декларативното изявление, че се нуждаем от широка дискусия, която да позволи на обществото да се запознае с въпроса“, категоричен бе депутатът от БСП.

Според него такъв форум може да се организира след около две седмици, когато предстои мисия на Международната агенция за ядрена енергетика в АЕЦ „Козлодуй“.

27 януари е датата, която президентът Росен Плевнелиев обяви за провеждане на референдум в България. Въпросът е „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

По тази тема депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов заяви, че е недопустимо в самия въпрос да фигурира думата „Белене“. По думите му това е въпрос единствено в правомощията на Министерския съвет.

Петков пък коментира, че това е измислена дилема и той продължава да не разбира „защо трябваше да пренаписваме въпроса. Освен една причина – да демотивираме хората и да ги отвратим“.

#АЕЦ „Козлодуй“ #ядрена енергетика #референдум #Румен Петков #БСП #дебат #Росен Плевнелиев #дата #Президент на България #ГЕРБ #Белене #АЕЦ #мощности #Станислав Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"