Разсипана захар е на любов, сол носи скандали

Разсипана захар е на любов, сол носи скандали
Рikist.com
A A+ A++ A

От хилядолетия суеверията са основна движеща сила на живота и съвсем нормално е през годините те да се променят.

Например едно време се е вярвало, че трябва да прекрачваш прага с десния крак, за да ти върви. Днес пък се вярва, че първото ти натискане на смартфона трябва да е с някой пръст на дясната ръка, за да ти върви на добри вести. Ето някои от най-разпространените поверия в днешно време. Трябва да се отбележи, че във всеки регион или малка общност (може да е и фейсбук група) има различни поверия. Някои пък са направо странни. Има и съобразени с китайския календар.

Помощ

Смята се, че ако някой иска да ти помогне за финансов успех и богатство, може да ти направи добро, като ти подари пъстроцветна декоративна чиния – колкото по-пъстра и шарена, толкова по-добре. Това важи особено за младо семейство или при нанасянето в нов дом.

Ако видиш рано сутрин (най-добре на разсъмване) синигер пред дома, това означава, че някой болен роднина ще оздравее. Разсипана кристална захар се смята, че е признак на любов и семейно щастие. Обратното – разсипана сол е на лошо, на скандал. Както във вица, където жената казва: „Ау, разсипа се сол - на скандал е“, а мъжът отвръща с надежда: „Може пък да се размине“, но е контриран: „Не, скъпи. Вече се настроих“.

Вярва се също, че ако получиш подарък восъчни свещи, значи скоро ще се обвържеш с партньор в живота.

Ако на улицата срещнеш двама хора в еднакви облекла, значи ще имаш успех в настоящите си дела. Ако случайно си сложиш чужда шапка, това би трябвало да е знамение за ново и интересно запознанство.

Ако децата на двама приятели или приятелки се родят в един ден, това е на още по-здрава дружба между семействата. Някои мистици смятат, че детето само избира датата си на раждане в съответствие с кармата. Родените в един ден имат кармична връзка.

Намиране

Загубено, а след това ненадейно намерено украшение значи завръщане на стар приятел, подновяване на стара приятелска връзка. Разлята случайно вода – утешение от някаква печал или предотвратяване на голяма скръб.

Ако видиш наведнъж няколко падащи звезди, е на изпълнение на заветно желание. Бенка, която не можеш да видиш по тялото си, значи ще имаш голямо щастие. Ако без да искаш хванеш стар ключ, значи ще хванеш щастието за шлифера.

Да срещнеш зеленоока девойка, която има същото име като майка ти, значи ще имаш успех в любовта.

Загубен чадър – неочаквана среща. Ако се разхождаш сред природата и видиш лисица, значи ще имаш много пари. Намериш ли украшение на улицата – успех с парите. Ако се спънеш с левия крак в прага – успех в любовта и семейно щастие. Загубиш ли си обицата, значи ще имаш ново запознанство.

Вярва се също, че щастието в дома зависи не само от позитивно настроения стопанин, но и от някои вещи, които имат способността да го привличат. Едно от тях е подковата. Според народното поверие от най-стари времена тя носи успех и здраве. Преди активацията й тя трябва да бъде разнесена по целия дом, да й се „покажат“ всички врати, стаи, прозорци, да се помоли за защита и благополучие. Трябва да се каже на подковата и кого ще защитава и на кого ще помага. Както всички други подобни предмети и амулети добре е и подковата да бъде активирана от вещ в занаята, казват експертите.

Храни

Чесън пък се слага срещу нечисти сили и зло. Понякога го слагат заради това, че домашните дела не вървят – ту посудата ще се счупи, ту ще има скандали или пък настроението ще се развали без причина. С негова помощ може да се направи силен оброк срещу негативната енергия в дома. Чесънът трябва да е на закътано място в близост до тавана, ако къщата има таван като отделно помещение, то е добре чесънът да е там, защото така по-лесно ще предпазва от уроки и нечисти погледи към къщата.

Тези, които искат домът им да бъде винаги пълен и спокойно място, е добре винаги да имат мед под ръка. От незапомнени времена медът се смята за признак на гостоприемство и уют, с него черпят най-скъпите и уважавани гости. Не случайно на важните празници – обществени и такива за конкретното домакинство, се сипва течен мед в украсена чинийка и се моли по този начин покровителят на домашното огнище (домашният дух) за закрила.

От древни времена се смята, че ако имаш вкъщи ябълки, домът ти е пълен и защитен срещу лошотии. Ябълките, но без в тях да има червеи, носят положителна енергия, която помага на хората в съответната къща.

Защита

Едно от най-разпространените средства за защита от нежелани гости и лошите им очи в дома е безопасната игла. Тя трябва да мине над огън, да се промие с течаща вода и през нощта да бъде засипана със сол и пипер. Сутринта безопасната игла трябва да бъде помолена да защитава дома. Слага се над входната врата, но така че да не се забелязва, казват с убеждение експертите в жанра.

Старите хора са смятали, че звънче също помага срещу злото, носи ведро настроение и се противопоставя на нечистите сили. Най-добре е камбанката да е от сребро или желязо. Слага се на видно място и където често ще бъде удряна, за да й се чува гласчето. Вярва се, че ако мелодията на звънчето се измени или пък замлъкне, то трябва да бъде сменено с ново, защото е натрупало много негативна енергия.

Парче изсъхнал сапун пък се слага в кутийка, завързва се с панделка и после се поставя в банята или друго помещение. Идеята е да помага за очистване и здраве, за придобиване на нова и чиста енергия. Сапунът не трябва да е с химически добавки, а най-обикновен.

Огледалото също може да се използва като талисман на дома, но с него трябва да се внимава. Най-добре е то да е кръгло в дървена рамка. В къща, в която цари взаиморазбиране, то принася положителна енергетика и я умножава. Но не заставайте с лошо настроение пред огледалото, защото тази лошотия ще се пренесе в него, а то има навика да я пуска в най-неочаквания момент и да я умножава, гласят старите поверия. Особено важно е семейните спорове и кавги да не са пред огледалото, защо то щедро връща всяка една енергия, която попадне в отражението му. За предпазване и очистване се смята, че трябва чиста кърпа да се напръска с любим парфюм и с кръгови движения по часовниковата стрелка да се почисти огледалото. А за през нощта красива чиния или купа се пълни символично с любими предмети като монета за изобилие, гребен за красота, семейна снимка за благополучие и т.н. След това се иска защита от огледалото и се споменава точно в какво направление.

Все пак специалистите съветват да не се предоверяваме излишно на талисмани и други подобни неща, защото щастието в дома зависи не само от предметите, а предимно от душевното състояние, увереността и успеха на членовете, които го обитават. Не само домът се нуждае от енергийно изчистване, а и самият човек. Както атмосферата ни влияе на настроенията и физическото състояние, така и нашите емоции влияят на дома ни. Опитайте се да живеете в мир и разбирателство с околните, за да имате повече положителни емоции и добри енергии, съветват познавачите.

Иконата закриля

За християните иконата е от най-важните предмети във всеки един дом.

Тя носи положителна енергия, помага на стопаните да грешат по-малко. В зависимост от изображението на иконата – дали е Христос, Дева Мария или някой светия, се набляга на съответното покровителство, което се търси. Иконите на Светата Троица, Христос и Дева Мария, светиите Георги и Николай са най-универсалните.

Мощна сила срещу злото в дома имат свещите от восък. Те са символи на светлината и мъдростта. Най-добре е да са купени от църкви и манастири. Когато стопанинът е сам, да запали свещ с нея да обходи дома, без да пропуска и ъгълче. Провеждайки обредите за очистване на къщата, помолете за светлина в дома и душите. Угарката от свещта поставете пред икона или й намерете място на изток в дома, където ще действа като амулет.


Източник: Телеграф


#суеверия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници