България и Македония ще празнуват три общи празника

България и Македония ще празнуват три общи празника
Иванов смята, че със съвместни усилия Скопие и София могат да заздравят своите взаимоотношения. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Запитването, изпратено от българския държавен глава Росен Плевнелиев към неговия колега в Македония за празнуването на съвместни празници, получи отговор от македонския президент Георге Иванов, разкриха от неговия кабинет.

Иванов е отговорил на Плевнелиев, като му е дадал три дати, които Скопие би било съгласно да празнува с България – Деня на Европа, Деня, в който България признава Македония, и Деня, в който България и Македония са установили дипломатически отношения, посочва македонската агенция МИНА, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.

„Идеологизирането на историята и променянето на факти, както Вие се изразихте, са опасен инструмент, който се експлоатира от политиците за краткосрочни интереси и може да доведе до трайни щети, затова е най-добре този въпрос да бъде оставен на историците“, обяснява Иванов.

Според държавния глава на Македония цялата енергия трябва да бъде съсредоточена в подобряването на настоящето и създаването на по-добро бъдеще за идните поколения, като това е задължение не само на гражданите, но и на региона.

Иванов смята, че със съвместни усилия Скопие и София могат да заздравят своите взаимоотношения.

#България #София #Македония #Скопие #Росен Плевнелиев #Георге Иванов #Президент на България #Президент на Македония #дипломатически отношения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"