Митрофанова: Стотици хиляди руски войници и български опълченци платиха с кръвта си свободата на България

Митрофанова: Стотици хиляди руски войници и български опълченци платиха с кръвта си свободата на България
Фейсбук/Руско посолство в София
A A+ A++ A

„Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската война от 1877-1878 години, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения”. Това коментира руският посланик Елеонора Митрофанова по случай 3-ти март.

По думите ѝ Освободителната война се превръща в уникален пример за военна доблест, безкористност и самоотверженост. „Стотици хиляди руски войници и български опълченци платиха с кръвта си свободата на България, която е толкова необходима и днес”, заявява още Митрофанова.

Според посланика ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. „За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници, дори основите на държавното устройство. Паметта ѝ най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин, освен чрез унищожаване на самия народ”, казва тя.

​„Знам, че всяка година на този ден в цялата страна се провеждат тържествени церемонии, полагат се венци и цветя на паметниците на загиналите воини. И макар сега преминаваме през далеч не най-добрия етап на отношенията ни, в известен смисъл сме от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен”, уточнява Митрофанова.

„Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. Героите да не се забравят. Войната срещу паметници да няма място – в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест. Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество”, е мнението на посланика на Русия.

„Поздравявам ви, скъпи приятели, с Деня на Освобождението на България!”, завършва Митрофанова.




#Елеонора Митрофанова #3 март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »