Николич имал „готово решение“ за Косово

Николич имал „готово решение“ за Косово
Изявлението на сръбския президент идва само ден след визитата на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в Белград и Прищина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Белград имали „готово решение“ за Косово и поради тази причина се очаква Сърбия да получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз до края на тази година, съобщи сръбският президент Томислав Николич.

„На днешната среща на държавния връх постигнахме висока степен на съгласие по отношение на платформата за Косово. В най-скоро време с този документ ще бъде запозната и Скупщината ()арламентът, бел.ред.), каза Николич пред държавната телевизия РТС, цитирана от БГНЕС.

Според него тази платформа ще дърпа Сърбия напред и той като президент на Сърбия със сигурност никога няма да говори в Прищина, но „трябва да се търси решение".

„Аз не съм паднал от небето. Този проблем съществува от години и е необходимо да се намери решение. Сега имаме възможност да убедим Великите сили, които изпуснаха този проблем. В момента имаме готово решение", каза още Николич.

Изявлението на сръбския президент идва само ден след визитата на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в Белград и Прищина. При визитата си в Прищина Клинтън заяви, че „независимостта на Косово е необратима и няма да има преговори за статута на Косово, както и промяна на границите".

По-рано в четвъртък пък стана ясно, че премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи ще седнат отново на масата за преговори на 7 ноември.

Косово обяви независимост през февруари 2008 г., като до днес над 90 държави по света, включително и България, са признали независимостта на бившата сръбска провинция.

#министър-председател на Сърбия #Сърбия #Косово #министър-председател на Косово #ЕС #Европейски съюз #преговори #членство #Ивица Дачич #Хашим Тачи #Президент на Сърбия #Томислав Николич #Хилари Клинтън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници