Неописуема трагедия в Гърция, поне 32 жертви във влакова катастрофа! Първите 2 вагона ги няма

Неописуема трагедия в Гърция, поне 32 жертви във влакова катастрофа! Първите 2 вагона ги няма
A A+ A++ A

Тридесет и две са жертвите на катастрофа, при която пътнически влак в Гърция, превозващ стотици хора, се сблъска малко преди полунощ с идващ насреща товарен влак в северната част на страната, съобщиха Асошиейтед прес и електронното издание на гръцкия в. "Катимерини".

Няколко вагона дерайлираха и поне три избухнаха в пламъци след сблъсъка край град Темпе. Спасителните екипи осветиха мястото на инцидента с прожектори преди разсъмване, докато трескаво търсеха оцелели сред изкривените и димящи останки.

Според оцелели няколко пътници са изхвърчали през прозорците на вагоните в резултат на удара, а други са се борили да се освободят, след като пътническият влак се е забил в полето до релсите край дефиле на около 380 км северно от Атина, откъдето минават основни магистрални и железопътни тунели.

Катастрофата е станала точно преди долината Темпе, при пролом, разделящ областите Тесалия и Македония.

Костас Агорастос, областен управител на Тесалия, заяви пред гръцката телевизия Скай, че двата влака са се сблъскали челно с висока скорост. "Първият и вторият вагон вече не съществуват, а третият е дерайлирал", каза той.

От болницата в близкия град Лариса съобщиха, че поне 25 души от общо 53, които са хоспитализирани, са със сериозни наранявания.

"Процесът по евакуация продължава и се извършва при много трудни условия поради сериозността на сблъсъка между двата влака", заяви Василис Вартакоянис, говорител на гръцката противопожарна служба.

Спасители с челници работеха в гъст дим, докато изваждаха от вагоните парчета счупен метал, за да търсят заклещени хора. Други претърсваха полето с фенерчета и проверяваха под отломките. Няколко от загиналите са били открити в района на ресторанта близо до предната част на пътническия влак.

Възможната причина за сблъсъка не е изяснена към момента. Полицията разпитва двама служители на железниците, но те не са задържани.

Пътниците, които са получили леки наранявания или са невредими, са били транспортирани с автобус до Солун, на 130 км на север. Полицията е записала имената им при пристигането, за да издири евентуално изчезнали пътници.

Оцелял тийнейджър, който не съобщи името си, разказа пред гръцки репортери, когато слезе от един от вагоните, че малко преди катастрофата усетил рязко спиране и видял искри.

"Нашият вагон не дерайлира, но тези отпред дерайлираха", разказа той, видимо разтърсен.

Младежът, който е пътувал в четвъртия вагон, допълни, че е използвал чанта, за да счупи прозореца и да избяга.

Железопътният оператор Гръцки железници (Hellenic Train) съобщи, че в пътническия влак от Атина за Солун са пътували около 350 пътници.

В коментар за държавната телевизия Костас Агорастос, областният управител на Тесалия, определи сблъсъка като "много силен" и заяви, че това е "ужасна нощ".

"Предната част на влака е смачкана. ...Наложи се да дойдат кранове и специална подемна техника, за да разчистим отломките и да вдигнем вагоните. Има отломки, разхвърляни навсякъде около мястото на катастрофата", разказа той.

Официални представители заявиха, че са се свързали с армията, за да окаже помощ.

Компанията Гръцки железници е управлявана от италианската FS Group, която извършва железопътни услуги в няколко европейски държави.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »