Звездата на Народния театър Валери Йорданов напуска, ако уволнят Морфов

Звездата на Народния театър Валери Йорданов напуска, ако уволнят Морфов
A A+ A++ A

"Ако уволнят Александър Морфов от Народния театър, аз напускам! Ще има и други реакции от моя страна." Това заяви пред "България Днес" звездата от "Хъшове" Валери Йорданов. По думите му директорът на Народния театър Васил Василев смята да заличи позицията главен режисьор на театъра и така де факто да съкрати не персонално Морфов, а длъжността, която той заема.

Именитият режисьор на "Хъшове" и директорът Василев са в сериозен конфликт от над 4 месеца. Причина бе назначението на Велислава Кръстева за пиар на театъра. Вратата на експерта по връзки с обществеността на няколко пъти бе надраскана с призиви да напусне позицията. "Изчезвай", "Официален офис на ДПС" и "Приемна на ДПС", са само част от писанията на Морфов по адрес на Кръстева, чиято поява с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в избирателна секция по време на последните избори провокирала избухването на Морфов.

Според вестник "24 часа" в новата концепция на министъра за Народния театър липсва не само позицията главен режисьор, но и длъжността пиар. Медията се позовава на източници от Министерството на културата. Твърди се още, че Кръстева е подала оставка още в петък. Пиарът на Народния театър обаче не отговаряше на настоятелните телефонни обаждания на редакцията, за да потвърди лично информацията за оставката си.

Валери Йорданов обаче бе категоричен, че това е хитър ход от страна на шефа на Народния театър Васил Василев. Играещият Бръчков от "Хъшове" е на мнение, че Кръстева ще остане на работа, може би на друга позиция. "Ако Министерството на културата, и по-точно министър Найден Тодоров, се съгласи да подпише предложението, това значи, че Александър Морфов ще бъде уволнен. Надявам се новият министър да не се вслуша в идеите на Васил Василев. Не може с лека ръка да махаш най-добрия режисьор от Народния театър", категоричен бе Йорданов.

Преди дни Морфов е бил заплашен физически, но не искал да се шуми около темата, издаде още актьорът, който го подкрепя. Въпреки че е готов да напусне най-елитната сцена в държавата, Валери е категоричен, че няма да се откаже да играе в най-гледаната постановка на театъра - "Хъшове". "Ще играя като гост-артист. Стига да ме поканят", обясни талантливият актьор.

Той бе категоричен, че и други негови колеги ще последват примера му, ако се стигне до уволнението на Сашо Морфов. Един от тях е също много популярен актьор - Валентин Танев. "Казвал ми е, че ще играе само в постановки на Морфов. За другите - ще отказва. Това ще се случи, ако изгонят Сашо от театъра", обясни още Валери Йорданов.

Актьорът разкри, че Морфов готви удар срещу Народния театър. От няколко месеца режисьорът не е получавал пари за пиесите, които е поставял. "Обмисля идеята да заведе дело за това. Ако го направи, всички постановки на Сашо Морфов от Народния ще бъдат спрени. Ще се води разследване, което може да продължи с години, както е известно. Срамно е, че не му плащат", обясни още Йорданов.

Според него никой от управниците ни не се интересува от скандалите в Народния театър. Актьорът даде за пример как над 30 души, сред които режисьорът Явор Гърдев, писателят и драматург Захари Карабашлиев, Роза Радичкова - дъщеря на Йордан Радичков, актрисата Елена Телбис и други, са били принудени да напуснат.

"Скандалът си стана национален проблем. Вижда се как системата не работи. И никой, нито политици, нито министри, нито президент, не се интересува", добави още Йорданов.

Валери Йорданов скочи остро и на шефа на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Актьорът е бесен от думите му, че Морфов не си върши добре работата, казани в национален ефир в събота. Йорданов определи твърденията на Мутафчиев като "срамни". "На Сашо не му се позволява да го прави. Не бях член на Съюза на артистите допреди няколко месеца, въпреки че имам 2 "Икара". Преди известно време се присъединих към тях. Но след думите на господин Мутафчиев веднага го напускам", категоричен е Йорданов.

#Валери Йорданов #Александър Морфов #Народен театър #Народен театър "Иван Вазов" #Народен театър Иван Вазов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Акценти