Търсят се художници, които ще преобразят градската среда в Морската столица

Търсят се художници, които ще преобразят градската среда в Морската столица
A A+ A++ A

Рисунки на асфалт ще превърнат района на "Севастопол" в по-привлекателно и безопасно пространство. Това ще се случи по проект Reconnect the сity на сдружение VarnaSpaces/Пространствата на Варна в партньорство с общинската администрация. Творческата намеса ще се реализира, след като морската столица бе избрана за един от 19-те европейски града, участници в инициативата AsphaltArt на Bloomberg Philanthropies. Подобни акции вече са осъществени в 44 града в САЩ и Европа.

В момента тече конкурс за идейна концепция, работен план и реализация на рисунка върху асфалт в няколко пространства между пешеходни пътеки в карето между бул. “Сливница”, бул. “Княз Борис I”, ул. “Братя Миладинови” и ул. “Любен Каравелов”. Зоната е избрана заради големия брой преминаващи хора, близостта да училища, културни и религиозни институции и места за отдих.

По думите им връзката на най-популярното място за срещи от миналото “Севастопол” и пешеходната зона на града е прекъсната. Те се надяват по един по-нестандартен начин чрез изкуство върху асфалт тя да бъде подобрена, затова и проектът носи името Reconnect.В конкурса могат да участват със свой авторски проект всички градски художници, индивидуално или като екип, навършили 18 години и с опит в уличното изкуство. Подборът ще се осъществява на два етапа - идейна концепция и работен план, последван от реализация на рисунката на асфалт.

Идейната концепция артистите трябват да изпратят в срок до 24:00 часа на 10 март на имейл адрес: reconnect.varna@gmail.com

Подадените кандидатури ще преминат през обществено онлайн обсъждане и оценка от експертно жури. В него влизат арх. Венцислава Недялкова от сдружение VarnaSpaces/ Пространствата на Варна; главният архитект Виктор Бузев, зам.-кметът Пламена Маринова, градският художник Станислав Трифонов (Насимо), Георги Кенаров - председател на УС на Сдружение на художниците във Варна, пътен експерт и представител на генералния спонсор на конкурса.

Ще бъдат избрани трима финалисти, които ще бъдат обявени на 24 март.

На етап "Работен план" градските художници трябва да подадат до 13 април всички визуални материали към него. Следва второ обществено онлайн обсъждане, по време на което гражданите ще могат да видят селектираните проекти под формата на изложба в района на "Севастопол". Накрая експертно жури ще определи класирането. Победителят ще бъде обявен публично на 5 май.

Проектът, класиран на първо място, ще получи парична награда от 1000 лв. и ще бъде реализиран на съответните локации срещу хонорар от 5000 лв. Класираните на второ и трето място ще получат парична награда в размер на 500 лв.

Организаторите планират реализацията на избрания проект да започне на 1 юни, Деня на детето. Датата не е избрана случайно, тъй като основния фокус на сдружение "Пространствата на Варна" са децата.

"Когато има деца в едно обществено пространство, там има и живот", посочва арх. Венцислава Недялкова.

Планира се в рамките на няколко дни да бъдат изрисувани пет локации в района на "Севастопол", като първа ще бъде рисунката на асфалт на пешеходното пространство срещу входа на Градска художествена галерия и Варненска търговска гимназия.

От сдружение "Пространствата на Варна" си поставят три основни цели: активиране на градските пространства; намаляване на автомобилния поток в района и включване на гражданското общество в целия процес.

Организаторите се надяват, че арт инициативата ще има позитивен ефект върху градския живот и ще подобри визията на Варна.

По думите им проектът ще е тест и първа стъпка към превръщането на част от бул. “Сливница” и бул. “Княз Борис I” в зона без автомобили, по която да се движи само градски транспорт.

Заданието за конкурса и документите за кандидатстване - декларация за участие, ортофото-подложка и темплейт - шаблон за предаване на идейната концепция, могат да бъдат изтеглени на адрес: http://u.pc.cd/6Lh.

Проектът Reconnect the city се реализира с помощта на 25 000 долара, осигурени безвъзмездно от Bloomberg Philanthropies. Инициативата подпомага творчески проекти за изкуство и дизайн с цел подобряване на безопасността по улиците, активиране на публични пространства и ангажиране на местните общности.

Средствата не са достатъчни за цялостното осъществяване на инициативата, затова организаторите имат нужда от спонсори.

#Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"