Историческо! Изумителен Алберт Попов се качи на подиума на Световната купа! За последното го стори Попангелов преди 39 г.

Историческо! Изумителен Алберт Попов се качи на подиума на Световната купа! За последното го стори Попангелов преди 39 г.
A A+ A++ A

Изумително постижение за България и родните ски! Най-добрият ни състезател в алпийските ски Алберт Попов записа рекордно постижение в кариерата си, след като се класира на трето място в слалома от Световната купа в американския зимен център Палисейдс Тахо, който се проведе при непрекъснат снеговалеж.

Така той се качи за първи път в кариерата си на подиума в старт за Световната купа.

Попов беше едва 25-и след първия манш с 53:65 секунди. Българинът обаче направи изключително каране във втория, записа най-добро време от 54.06 секунди и събра 1:47.71 минута. Той раздели третата позиция с олимпийския шампион от Пекин 2022 Клеман Ноел от Франция, който беше лидер след първия манш.

Резултатът на Алберт Попов е един от най-добрите в историята на българските ски.

Във второто спускане, в което трасето подреди треньорът на българина - Ивайло Борисов, Попов беше с шести номер и поведе в класирането след перфектно каране. След него снеговалежът се засили и условията станаха по-трудни и така с доза късмет Попов се качи на подиума.

Първото място спечели световният шампион при младежите за 2022 година Александър Стеен Олсен (Норвегия) с 1:47.47 минути (52.84 и 54.63), а втори на 5 стотни от секундата завърши сънародникът му Тимон Хауган.

Алберт Попов и Клеман Ноел разделиха третата позиция с пасив от 24 стотни.

Световният шампион в дисциплината от Куршевел 2023 Хенрик Кристоферсен (Норвегия) завърши четвърти на 34 стотни от победителя.

Сребърният медалист от първенството на планетата тази година Александрос Гинис (Гърция) първоначално беше победител. Около 30 минути след края на състезанието обаче той беше дисквалифициран заради пропусната врата.

Последният подиум за Световна купа за България е от 16 декември 1984 година, когато Петър Попангелов завършва трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия). Той е и единственият българин, който се е качвал на най-високото място на почетната стълбичка в старт от Световната купа в Ленгрис (Германия) през 1980 година.

В генералното класиране за Световната купа начело е Марко Одермат (Швейцария) с 1466 точки, следван от Александър Омод Килде (Норвегия) с 1080 и Хенрик Кристоферсен с 874 точки. Попов е 42-и със 160 точки.

В подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината лидер е Лукас Бротен (Норвегия) с 466 точки, следван от Кристоферсен с 434 и Даниел Юле (Швейцария) с 401 точки. Алберт Попов е 16-и със 160 точки.

#Алберт Попов #ски #Световната купа по ски алпийски дисциплини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »