Частични къси съединения довели до взрива в бургаския трафопост

Частични къси съединения довели до взрива в бургаския трафопост
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според заключението от електротехническата експертиза възникналият взрив в жилищния блок в Бургас се дължи на частични къси съединения в намотките на трансформатора, съобщи прокуратурата в града.

Частичните къси съединия са предизвикали спукване на единия от високоволтовите предпазители, откъдето излиза голямо количество маслени пари и в комбинация с кислорода от въздуха се е образувала взривна смес, обясни говорителят на Окръжната прокуратура Красимира Кателиева, цитиран от БНТ и Burgas24.bg

Направената експертиза потвърждава една от първите версии на разследващите, че става дума за отделени газове от самия трансформатор.

„Заключението на втората експертиза е, че наличното в трансформатора масло се е загряло до 600 градуса по Целзий, което е температура много над максимално допустимата", допълни Кателиева.

До седмица трябва да бъде изготвен окончателният доклад, който да даде становище какво е довело до неизправността на трансформатора.

От прокуратурата уточниха, че в кръвта на двамата служители на „ЕВН", които в нощта на инцидента – 16 октомври,  са били на мястото на взрива, не е открито съдържание на алкохол. Очакват се резултатите от пробите за наличие на наркотици.

Вече e започнало укрепване на сградата, пострадала от взрива. При експлозията на съоръжението, с мощност 400 киловолт ампера в кооперацията, два апартамента бяха напълно унищожени, на няколко други бяха нанесени много щети, изпочупени бяха и прозорците на околните сгради. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, също бяха напълно разрушени.

#„ЕВН" #Красимира Кателиева #прокуратура #Окръжна прокуратура #експертиза #взрив #Бургас #трафопост #късо съединение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »