България пак на 48-мо място в световна класация по просперитет

България пак на 48-мо място в световна класация по просперитет
В зелено са оцветени страните с висок ранг на просперитет, в жълто - тези със среден ранг, а в червен - тези с нисък, според Световната класация по просперитет - „Легатум просперити индекс" 2012 г.
A A+ A++ A

Както и през 2011 г., България се нареди на 48-мо място в Световната класация по просперитет - „Легатум просперити индекс" 2012 г. - на Лондонския „Легатум институт".

Разликата е, че миналата година в класацията бяха включени 110 държави, а през 2012 г. те са вече 142. От 2009г. насам България се движи около 46-48-о място, като тази година пред нея е Латвия, а зад нея – Гърция.

В класацията по икономически показатели България е на 93-о място, по управление - на 72-о, по доверие между членовете на обществото - на 85-о, по лична свобода - на 59-о.

Според класацията България е с относително лоши икономически данни, слаб обществен капитал и посредствено управление, а населението й е едно от най-недоволните в света от начина си на живот.

Според „Легатум просперити индекс" едва 9.2% от българите смятат, че правителството им се бори с бедността (при 40% среден показател за света), 26% са доволни от стандарта си (62.8% за света), а 49% приемат, че се успява с упорит труд (81.7% за света). Под една четвърт (22.6%) имат доверие на правосъдната си система (53.3% за света).

България е в дъното на групата от водещите 50 държави, където основната роля за просперитета на обществото играят предприемчивостта и отговорното управление, които взаимно се захранват с енергия и водят до още по-голям напредък. Почти веднага след Бълария започва групата на развиващи се страни, в които по-важни са здравеопазването и образованието.

Демокрации са 27 от водещите 30 държави, а във все по-глобалния свят толерантността към имигрантите започва да играе много важна роля, защото там, където тя е голяма, обществата просперират повече, твърдят авторите.

С добавените нови 32 държави и така общият им брой достига 142. По този начин индексът обхваща 96% от световното население и 99% от глобалния БВП. Класирането е опит да се съчетаят икономически показатели със субективната оценка на хората за живота им и положението в страната им.

Норвегия, Дания и Швеция са в челната тройка. Холандия се изкачва на 8 място, Ирландия е десета, а Германия е на 14 позиция. Но две трети (24 от 33) европейски държави са отстъпили по икономическия показател от 2009г. насам. Бързо вървят нагоре Индонезия, Виетнам, Тайланд и Малайзия, но е показателно, че заедно с Китай и Саудитска Арабия те са в групата "Просперитет без лична свобода".

САЩ са слезли на 12-а позиция, извън десетте водещи страни в света. Канада е на 6-о място.

#просперитет #класация #индекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »