Пеканов: България няма независима парична политика, решенията се взимат във Франкфурт

Пеканов: България няма независима парична политика, решенията се взимат във Франкфурт
Стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Събитията от последните две седмици разбиха на пух и прах тезата на скептиците, че някой насила иска да ни вкара в еврозоната. Точно обратното - за да влезем, трябва да изпълним ясни критерии. Това коментира в "Събуди се” вицепремиерът Атанас Пеканов.

"България не изпълнява критерия за инфлацията, и то, за съжаление, с много. В други страни разликата е била 0,2-0,3, когато е направено изключение. В България е към 4% над това, което трябва да бъде. Можеше да се търси компромис, страната ни обаче не си е свършила работата по правната съвместимост”, уточни той.

Пеканов отправи апел към новия парламент работата да бъде свършена, за да бъде задвижен процесът за влизането ни в еврозоната. "Всяко забавяне носи щети и пропуснати ползи”, категоричен е вицепремиерът.

Той обясни, че в момента България няма независима парична политика, като решенията се взимат във Франкфурт. "Това ще бъде един от позитивите при влизането в еврозоната. Имаме единствения инструмент на макрополитиката - фискалната политика. И там се опитвахме да ограничим разходите, за да не помпат инфлацията допълнително”, каза още Пеканов.

Борбата с високите цени и инфлацията

Пеканов обяви, че предстои да се пусне сайт, в който цените да бъдат сравнявани. В случая, от служебния кабинет се надяват на добро партньорство с търговските вериги, които да обясняват за добрите практики в сектора.

"Една пропусната полза - ако бяхме влезли в еврозоната, кредитният рейтинг щеше да се повиши, а това означава по-ниски лихви. Това също са разходи за домакинствата, за бизнеса и държавата. Влизането ни в еврозоната ще ни спести около 300-400 млн. лева на година”, подчерта вицепремиерът.

Той подчерта, че с влизането на България в еврозоната инфлацията няма да се ускори. "Тя в момента беше висока, водена от външни фактори. Няма такова разделение - в страните в еврозоната инфлацията да е по-висока”, каза Пеканов.

#атанас пеканов #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »