Гаф беляза втория етап от търга за магистрала „Струма"

Гаф беляза втория етап от търга за магистрала „Струма"
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С гаф стартира вторият етап от търга за строеж на отсечката Дупница – Благоевград от магистрала „Струма".

При отварянето на офертата на гръцката компания „Джей Енд Пи – Авакс" се оказа, че ценовото предложение е в почти прозрачен хартиен плик и Тръжната комисия обяви, че ще отстрани участника, предадоха от Monay.bg.

Представители на фирмата възразиха, че въпреки прозиращите букви, цената не се вижда и ще обжалват отстраняването си, което може да забави избора на изпълнител с месеци.

Търгът за 37-километровата отсечка от „Струма" е за проектиране и строителство, който се провежда на няколко етапа, а изпълнител ще бъде избран на принципа на икономически най-изгодната оферта.

Тежестта на цената е 50%, а предложените срокове за изпълнение ще носят на участниците 15%, като 35% са за подход към обекта. Тук влизат изисквания за налична техника и човешки ресурс, материали и цялостното изпълнение.

15 обединения и фирми подадоха оферти в конкурса, а в късата листа останаха осем финалиста, декларирали най-големи обороти. На първо място беше гръцката „Актор" с внушителния си оборот за последните три финансови години – 8.78 млрд. лв. без ДДС.

Тръжната комисия отвори в сряда техническите предложения на „Актор" и на останалите финалисти – обединение „Струма 2012" („ПСТ Холдинг" на Васил Божков, испанската „Аксиона Инфраеструктурас", германската „Хохтийф Салюшънс") и на съвместното италианско предприятие „Тодини – Салини".

Във втори етап преминават и гражданско дружество „ДМХ", в което влизат турската „Доуш", руската „Мостовик" и българската „Хидрострой", обединение „ОХЛ – Трейс – Струма ІІ" и консорциум „Струма – Лот 2", в което влизат италианската компания „Импреза" и българските „Главболгарстрой" и „Пътстрой – 92".

В момента обединението строи отсечката от Долна Диканя до Дупница на магистрала „Струма". „Актор" пък строи участъка от „Струма" от Сандански до Кулата.

Въпреки че австрийската компания „Щрабаг" бе сред финалистите с най-големи обороти, нейната техническа оферта не бе отворена в сряда заради разминаване с други изисквания на възложителя – пътната агенция.

„Очакваме в рамките на тази година да има избран изпълнител за ЛОТ 2 на автомагистрала „Струма", коментира шефът на пътната агенция Лазар Лазаров, като уточни, че след 30 дни ще се отворят ценовите предложения на участниците.

Лазаров обясни, че не знае с колко ще се забави търгът, ако „Джей Енд Пи – Авакс" изпълни заканата си да обжалва.

Индикативната стойност на проекта, който се финансира от еврофондовете по програма „Транспорт", е 200 млн. лева без ДДС, като срокът за изпълнение е 27 месеца. Плановете на пътната агенция са до края на 2012 г. да има сключен договор и през пролетта на 2013 г. строителството да започне.

#магистрала „Струма" #Дупница #Лазар Лазаров #търг #строеж #Благоевград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници