Министърът на финансите на Хърватия: България ще получи защитна мрежа, след като влезе в еврозоната

Министърът на финансите на Хърватия: България ще получи защитна мрежа, след като влезе в еврозоната
A A+ A++ A

„След като се включи в еврозоната, България ще получи същата защитна мрежа, като всяка друга държава-членка“. Това заяви министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац по време на откриването на конференцията “България по пътя към еврото”.

Приморац описа тази защитна мрежа като спасителна жилетка, но след това допълни, че този механизъм не се използва само по време на криза - неговото съществуване дава допълнителна стабилност на държавите-членки.

Министърът заяви, че този механизъм разполага с 470 милиарда евро капацитет и капитал от 80 милиарда - най-големият капитал в света. Продължи, че когато България стане член от еврозоната ще стане част именно и от този механизъм.

Приморац обясни, че трудно се става член на еврозоната - едва след като държавата изпълни всичките критерии за конвергентност ще бъде приета. Продължи, че след влизането си всяка държава бива насърчавана да прави реформи, които допълнително да съвпадат с нужните критерии.

Според него, България ще продължи пътя си към присъединяване към еврозоната. За да постигне това, тя трябва да продължи икономическото и фискалното си развитие.

#евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"