НАТО потвърди "неизменната си подкрепа" за Украйна

НАТО потвърди "неизменната си подкрепа" за Украйна
A A+ A++ A

Трийсетте държави членки на НАТО подчертаха своята подкрепа за Украйна на годишнината от руската инвазия и обявиха, че отбранителният пакт е станал по-силен през изминалата година, предаде ДПА.

"Ние, съюзниците от пакта, потвърждаваме нашата солидарност с правителството и народа на Украйна", се посочва в разпространено днес изявление на НАТО.

"Потвърждаваме неизменната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се допълва в изявлението.
НАТО посочва, че "Русия носи цялата отговорност за тази война, която е крещящо нарушение на международното право и на Устава на ООН".

"Не може да има безнаказаност за руските военни престъпления и други жестокости. На всички замесени трябва да бъде потърсена отговорност за накърняването и нарушенията на човешките права и международното хуманитарно право, по-специално срещу украинското цивилно население, включително за депортациите на деца и свързано с конфликта сексуално насилие", се казва в изявлението.

"Русия трябва незабавно да спре тази война и да изтегли всичките си военни сили от Украйна", се добавя в изявлението.
Що се отнася до НАТО в изявлението се посочва, че "пактът е по-силен и по-единен от всякога... Значително укрепва потенциала си за сдържане и отбранителния капацитет, и остава готов да защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците".

"Приветстваме избора на Финландия и Швеция да станат членки на НАТО... Ще продължим да укрепваме партньорството си с Украйна", се отбелязва в изявлението.

Финландия и Швеция "се солидаризират с това изявление", пише на сайта на НАТО.

"Усилията на Русия да пречупи решимостта на смелия народ на Украйна се провалят", обобщава изявлението.
НАТО няма доверие на Китай, тъй като той не осъди руската инвазия в Украйна, каза днес на пресконференция в Талин генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, коментирайки предложения от Пекин мирен план за уреждане на конфликта, предаде АП. Столтенберг е в Талин, където се присъедини към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за честванията по случай дена на независимостта на Естония.

"Що се отнася до предложените от Китай принципи. Преди всичко нямаме голямо доверие на Китай, тъй като той не успя да осъди руската инвазия. И те подписаха споразумение за безгранично приятелство с русия преди началото на инвазията", каза Столтенберг.

"Поканих украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс", допълни генералният секретар на алианса и изрази надежда, че украинският лидер ще може да присъства на срещата лично.

#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"