Ердоган издаде указ за заселване и строителство след земетресенията

Ердоган издаде указ за заселване и строителство след земетресенията
A A+ A++ A

Президентски указ, регулиращ правилата за заселване и строителство в условията на извънредно положение след земетресенията в Турция този месец, беше публикуван в турския държавен вестник, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Съгласно указа министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата ще определи районите, подлежащи на заселване. Районите, които са загубили статута си на гори, ще бъдат регистрирани в министерството на финансите. Ще бъдат взети решения за отчуждаване на недвижими имоти в зоната за заселване.

В зоните за временно и окончателно презаселване договорите за наем и аренда, отнасящи се до зони за отдих, горски паркове и недвижимости, както и разрешителните за добив, ще се считат за служебно отменени.

Решения за прехвърляне и спешно отчуждаване могат да се вземат за недвижими имоти, принадлежащи на обществени институции и организации и за всички недвижими имоти, предмет на частна собственост, пише още в указа.

Повече от 160 000 сгради, помещаващи 520 000 апартамента, се сринаха или бяха сериозно повредени в резултат на земетресенията, които отнеха живота на десетки хиляди хора в Турция, и оставиха милиони без дом в студеното зимно време, напомня Ройтерс.

Президентът Тайип Ердоган обеща да осигури жилища за засегнатите от трусовете в рамките на една година. В момента оцелелите от трусовете или са напуснали района, или са се заселили в палатки, контейнери или осигурени от правителството жилища.

#Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »