Вижте пленителните послания на Зеленски 1 г. след инвазията: Победата е наша

Вижте пленителните послания на Зеленски 1 г. след инвазията: Победата е наша
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза първата годишнина от пълномащабната война на Русия в Украйна с послание за непокорство към своя народ с думите: "Ще победим всички", предаде Ройтерс.

Във видеоклип, разпространен в медиите и озаглавен "годината на непобедимост", 45-годишният държавен глава си спомни как се обърна към украинците преди година в прибързано изявление.
"Преди една година на този ден, от същото това място, около седем сутринта, се обърнах към вас с кратко изявление, продължило само 67 секунди", каза той в 15-минутната си реч на фона на тържествена музика.

"...Ние сме силни. Готови сме за всичко. Ще победим всички. Ето как започна всичко на 24 февруари 2022 г. Най-дългият ден в живота ни. Най-трудният ден в най-новата ни история. Събудихме се рано и оттогава не сме спали".

Западните военни служители оценяват жертвите и от двете страни на най-големия конфликт в Европа след Втората световна война на повече от 100 000 убити или ранени. Загинаха десетки хиляди цивилни, а милиони други избягаха от заплахата на бойните действия.

"Почти всеки има поне един контакт в телефона си, който никога повече няма да вдигне слушалката", каза Зеленски. "Такъв, който няма да отговори на SMS-а "Как си?". Тези две думи придобиха нов смисъл през годината на войната."

Украинските сили предотвратиха бърза победа в началото на 2022 г. и конфликтът, който Москва нарича "специална военна операция", се превърна в една жестока окопна война в източната и южната част на страната.

С лидерите на двете страни, които не показват признаци на подкрепа на отстъпление, перспективите за скорошно прекратяване на сраженията изглеждат мрачни, коментира Ройтерс.

Зеленски, който е играл важна роля в набирането на финансови средства и военна помощ от цял свят за поддържане на украинската отбрана, изправена пред много по-голяма армия, похвали своя народ.

"Ние се превърнахме в една голяма армия", каза той. "Станахме един отбор, в който някой намира, някой опакова, някой носи, но всички допринасят."

Той описа 2022 г. като година на устойчивост, смелост и болка и единство.

“Основният извод от нея е, че сме оцелели. Не бяхме победени. И ще направим всичко, за да победим тази година!".

ВИЖТЕ ВСИЧКИ ПОСЛАНИЯ, КОИТО ОТПРАВИ ЗЕЛЕНСКИ В ПОСЛЕДНИТЕ ЧАСОВЕ:

#Украйна #Украйна война #Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"