Либия избра ново правителство след безредиците

Либия избра ново правителство след безредиците
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В сряда вечерта след поредица от безредици в страната националното събрание на Либия гласува състава на новото правителство на страната.

„Генералният народен конгрес (парламентът) гласува доверие на правителството на Али Зейдан", съобщи официалната осведомителна агенция ЛАНА, цитирана от АФП и БГНЕС.

Според публичната телевизия кабинетът е бил подкрепен от 105 депутати, 9 са гласували против и 18 са се въздържали.

Гласуването беше насрочено за вторник, но точно в този момент няколко десетки опозиционери нахлуха в пленарната зала, за да протестират срещу състава на кабинета и гласуването беше отложено за сряда.

В състава на правителството влизат 30 министри, представители на либерални и ислямистки партии, информира БНР.

Малко преди гласуването в пленарната зала членове на охраната на парламента стреляли във въздуха, за да разпръснат събралите се пред зданието на парламента стотина демонстранти. Протестиращите настояваха срещу включването в състава на кабинета на хора, които са свързани с бившия либийски режим.

Преходният кабинет на Зейдан ще се фокусира върху възстановяване на сигурността в страната, където много от милициите, участвали в свалянето на Муамар Кадафи, още не са разоръжили.

Конгресът избра Зейдан за министър-председател този месец, след като предшественикът му Мустафа Абу Шагур изгуби вот на доверие заради избора си на министри, критикуван както вътре, така и извън от парламента.

Преди седмица либийските проправителствени сили взеха под контрол размирния град Бани Уалид, една от последните крепости на последователите на режима на убития диктатор Муамар Кадафи.

Дни преди това либийската армия започна пълномащабна атака срещу Бани Уалид след продължила над две седмици обсада. Разположеното на хълм селище бе един от последните бастиони на режима на Муамар Кадафи по време на въоръжения бунт през 2011 г.

Новите управници на Либия неотдавна разпоредиха нелегалните милиции да бъдат разпуснати и започна кампания по разоръжаване, за да възстанови сигурността в северноафриканската страна.

Малко преди това се появи информация, според която при сблъсъците е загинал един от синовете на диктатора Хамис Кадафи. Неговата гибел съвпадна с датата на убийството на неговия баща, който управлява с желязна ръка Джамахирията от 1969 до октомври 2011 г.

#Арабска пролет #Либия #Парламент #правителство #Али Зейдан #министър-председател на Либия #Кабинет #Мустафа Абу Шагур #вот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »